K9 uzavřela kapitolu zahraniční politiky a obrany

Praha - Lídři rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) ve čtvrtek definitivně uzavřeli programovou kapitolu zahraniční politiky a obrany. Potvrdili rovněž, že chtějí zdanit náhrady ústavním činitelům a zrušit jejich bezplatné cestování v hromadné dopravě.

„Již ve středu jsme rozhodli o snížení rozpočtu ministerstva obrany na příští rok o 2,1 miliardy ve prospěch začínajících učitelů,“ uvedl po jednání předseda ODS Petr Nečas. Předvolební slib VV, které takový přesun propagovaly, hovořil o zkrácení armádního rozpočtu o deset miliard. Právě tyto škrty byly podle dostupných informací z jednání stran největším problémem oblasti, v jejíž druhé části - tedy zahraniční politice - se strany dokázaly rychle shodnout. Už ve středu ale zástupci Věcí veřejných řekli, že jak se dozvěděli, rozpočet armády byl o sedm miliard krácen už letos.

Domluva na zrušení existence ministerského křesla s agendou EU byla jedním z prvních bodů, o kterém vyjednávači stran referovali jako o úspěšném. Už ve středu se lídři stran také shodli na tom, že o zásadních otázkách přesunu kompetencí z Prahy do Bruselu se budou občané vyjadřovat v referendu.

Kapitola zahraniční politiky a obrany je uzavřena (zdroj: ČT24)

Začalo se jednat o protikorupčních opatření

Špičky politických stran ve čtvrtek začaly hovořit také o kapitole práva a protikorupčních opatření. Potvrdily, že chtějí zdanit náhrady ústavním činitelům a definitivně skoncovat s praxí, kdy poslanci jezdili hromadnou dopravou zdarma. „Vysvětlili nám, že vracet nepoužité paušály by přišlo dráž, než je zdanit,“ řekl novinářům předseda VV Radek John. Jeho strana plánovala vracet nepoužité náhrady zpět do sněmovního rozpočtu. I když se na vrcholné úrovni domluvili na zdaňování náhrad, budou poslanci VV vracet nepoužité peníze do stranické pokladny.

Představitelé koaličních stran se shodli také na tom, že vláda bude informovat o hlasováních týkajících se velkých zakázek. Podobně by podle Nečase měly postupovat obce a kraje. Na expertní úrovni jsou uzavřena i citlivá témata, jako je zřízení metropolitní policie či institut předstíraného úplatku. V prvním případě vláda zadá analýzu, která popíše, kde se překrývá činnost státní a městské policie a kde je třeba provést změny. V případě předstíraného úplatku experti došli k závěru, že už nyní má policie dost nástrojů, aby mohla předstíraný úplatek v boji proti korupci používat.

Radek John
Zdroj: ČT24