Lídři K9 se shodli na větší průhlednosti veřejných zakázek

Praha - Vyjednávači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dnes shodli na posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, Generální inspekce bezpečnostních sborů, na korunním svědkovi a zveřejňování údajů o veřejných zakázkách na webu. Dnes probíranou kapitolu práva a boje proti korupci plánují lídři definitivně uzavřít v pondělí. O ministerstvech budou lídři jednat nejdřív v úterý.

Podle předsedy VV Radka Johna by měly rady obecních a městských zastupitelstev jmenovitě zveřejňovat, jak jejich členové hlasovali o zadávání veřejných zakázek. Stejná pravidla budou platit i pro vládu. „Odstraníme 'nepamatuji se',“ prohlásil dnes John, reagoval tak na častou odpověď, která zaznívá z radnic. Letos přijatá novela zákona o veřejných zakázkách původně ukládala veřejným zadavatelům, aby publikovali veškeré údaje o zakázce na internetu. Senátoři toto ustanovení ale navrhli z novely vypustit a sněmovna na návrh přistoupila. Jak ale dnes řekl zástupce ODS Petr Tluchoř, strany se shodly na tom, že na internetu budou muset být veškeré údaje, včetně například seznamu faktur nebo členů hodnotící komise.

John: Každá firma, která má akcie na majitele, je podezřelá

Strany chtějí také snížit limit pro povinné vypsání soutěže na milion korun z nynějších dvou milionů. Podmínky účasti navíc nebudou smět být takové, aby znemožnily účast některému ze zájemců. Firmy ucházející se o zakázku budou také muset dokládat, kdo je vlastní. „Každá firma, která má akcie na majitele, je podezřelá,“ poznamenal John. Koalice proto u veřejných zakázek bude chtít znát strukturu firmy, která se o ni uchází. Firmy s nejasnou majetkovou a vlastnickou strukturou se na zakázkách podílet nebudou.

Lídři tří stran se shodli i na tom, že pro obecné referendum bude zapotřebí získat alespoň 250 tisíc podpisů. Vláda pak bude muset do tří měsíců připravit zákon, o kterém by zákonodárci rozhodovali ústavní většinou. Referendum by nesmělo být vypsáno o otázkách bezpečnosti, daní nebo lidských práv. „Cesta k referendu, která se tady neprosadila dlouhých 20 let, je tímto způsobem s nějakými brzdami, aby se nehlasovalo o každé drobnosti, otevřená,“ dodal John.

Podle Tluchoře bude muset každý předložený zákon být před schválením posouzen z hlediska korupčních rizik. „Domluvili jsme se na zpřesnění institutu spolupracujícího obviněného, tedy takzvaného korunního svědka,“ uvedl také šéf poslanců ODS. Potvrdil i záměr stran rozšířit test spolehlivosti, který nyní absolvují policisté, i na vybrané úředníky státní správy. Lídři načali i takzvaný služební zákon, který myslí na státní zaměstnance. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by stát měl dát úředníkům jistotu, aby nemuseli kvůli zajištění života podléhat korupci.

K9 už uzavřela kapitolu zahraniční politiky a obrany a rovněž ekologie a zemědělství. Za nejsložitější označil John jednání o zdravotnictví. Strany se stále neshodnou, jestli by si lidé měli víc připlácet za zdravotní péči, nebo zda se má zrušit poplatek za položku na receptu. „Bude třeba říci, kdo bude ministrem zdravotnictví a kdo si to vypije, protože tam ty rozpory jsou dramatické,“ uvedl John. Shoda je ale na tom, že nová vláda by měla mít patnáct členů. Předběžně by si je strany měly rozdělit v poměru 6 ODS, 5 TOP 09 a 4 VV. Hlavně TOP 09 ale podmiňuje dohodu tím, jaké resorty nakonec stranám připadnou.