Queer Parade prošla Brnem, ke střetům s extremisty nedošlo

Brno - V Brně proběhl už třetí ročník Queer Parade, akce na podporu lidí s menšinovou orientací. Na centrálním náměstí Svobody se shromáždilo asi 600 lidí, část v duhových nebo růžových kostýmech, a poté prošli městem v průvodu. Proti nim protestovalo asi 150 extremistů. Obě skupiny oddělovali policejní těžkooděnci, akce se obešla bez větších výtržností. „Dnešní Queer Parade proběhla poměrně v klidu, policisté uzavřeli radikály v ulicích Jánská a Panská, a nemohlo tedy dojít ke střetu těchto dvou skupin,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Procházková. Nikdo nebyl zraněn.

Při pochodu pouze někdo blízko účastníků zapálil dýmovnici. Kouř vystoupal nahoru po fasádě jednoho z domů, nikomu se nic nestalo. Policie zadržela sedm extremistů, tři podezřívá z trestného činu, čtyři z přestupku proti právu shromažďovacímu. Policisté budou celé město monitorovat až do ranních hodin - průvod pokračuje večerní párty v klubu Semilasso. Policie nasadila do akce 600 lidí, včetně psovodů a hlídky na koních. Ve vzduchu sledoval dění policejní vrtulník.

Spolupořadatelka Jolana Navrátilová byla s dneškem spokojená. Vše podle ní bylo živé, barevné a queer komunitu přijeli podpořit i hosté ze zahraničí. Promluvil i gay aktivista Jiří Hromada a objevila se bývalá ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. „Odpůrců na náměstí se moc neprojevilo. Pokud vím, (policisté) odvedli zřejmě dva lidi, kteří se pokoušeli házet vajíčka,“ uvedla Navrátilová. Ocenila, že policie oddělila od průvodu radikály, takže se k sobě skupiny nedostaly.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Zevnitř akci menšiny nikdo nenarušil. Na náměstí Svobody pouze tiše protestovali věřící odpůrci homosexuálů. Modlili se u Morového sloupu a žádali každého, kdo se přiblížil, ať od sloupu poodstoupí.

Queer komunita chtěla upozornit například na to, že gayové ani lesbické páry nemohou v ČR adoptovat děti a že jsou mladí lidé s menšinovou orientací mnohdy vystaveni šikaně ve školách.

Centrum se na dnešní akce připravovalo od rána. Restaurace a obchodníci zavřeli své provozovny. Od 10:00 nejezdí přes centrum tramvaje. Krátce po poledni reagovali na Queer Parade svou akcí Mladí křesťanští demokraté (MKD). Na jejich Pochod pro rodinu přišla asi stovka lidí. S homosexuální komunitou se však nestřetli, záměrně volili trasu pochodu tak, aby se vyhnula náměstí Svobody.

Queer Parade se do Brna vrátila po dvou letech. První velký průvod gayů a leseb v ČR se v jihomoravském krajském městě uskutečnil v červnu 2008. Zúčastnilo se ho asi 500 lidí. Kvůli útokům odpůrců byla ale jeho trasa kratší a místo dvou hodin trval 20 minut. Policie tehdy zadržela 15 radikálů.

  • Protest proti Queer Parade autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1763/176206.jpg
  • Queer Parade autor: Zehl Igor, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1763/176235.jpg
  • Queer Parade autor: Zehl Igor, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1763/176237.jpg