Na Julisce soutěžily fotbalové týmy z celého světa

Praha – Na stadionu Juliska v Praze-Dejvicích se dnes konal už dvanáctý ročník turnaje národnostních menšin v malé kopané o pohár první místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové. Celkem 24 týmů složených z hráčů z celého světa měřilo už od rána své síly. Vítězství nakonec patřilo týmu Ukrajinců, který ve finále porazil mužstvo Poláků. Hráči obou týmů převzali poháry a diplomy. Loňské prvenství tak neobhájili fotbalisté ze Súdánu, letošní ročník jim nevyšel.

O to, kdo celý turnaj vyhraje, šlo až v druhé řadě. Akce se konala hlavně kvůli tomu, aby se hráči mezi sebou seznámili a spřátelili a aby Češi ukázali, že nejsou vůči jiným národnostem nepřátelští. Turnaj pořádal Senát Parlamentu ČR. „My se tady potkáváme s hráči a zjišťujeme, že jsou to lidé jako my, že jsou vzdělaní, že si s nimi rozumíme a že dokážeme hrát fotbal podle stejných pravidel,“ uvedla Gajdůšková.

Turnaj má přispět k vytváření multikulturní společnosti. V žádné jiné zemi Evropské unie se nic podobného nekoná. Podmínkou pro postavení hráče je české občanství, nebo alespoň povolení k pobytu.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

.