Sobotka: ČSSD bude razantní, ale i kooperativní opozicí

Praha - Sociální demokraté představí bezprostředně po oficiálním jmenování pravicové vlády svůj stínový kabinet a jeho ministři předstoupí před veřejnost s alternativními přístupy. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka to řekl na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě a prohlásil sociální demokracii za opoziční stranu, která bude dělat důslednou a razantní opoziční politiku, ale je připravena podpořit pozitivní reformní návrhy.

Bohuslav Sobotka zdůraznil, že většina zemí dnes potřebuje reformy. „Jsme připraveni podpořit pozitivní změny a jsme připraveni oponovat všude tam, kde se budeme domnívat, že vládní politika poškozuje oprávněné zájmy občanů České republiky,“ předeslal postoj ČSSD Sobotka. Rozložení dopadu reforem bude ale muset být rovnoměrné na všechny příjmové vrstvy obyvatel. V rozpočtu je podle Sobotky třeba hledat zdroje nejen na straně výdajů, ale také na straně příjmů. Pro ČSSD jsou nepřijatelná opatření směřující proti seniorům a rodinám s dětmi, zdůraznil.

Bohuslav Sobotka:

„Jsme opoziční stranou, která je připravena dělat důslednou a razantní opoziční politiku. Nechceme jen kritizovat, ale také formulovat alternativy vůči politice chystané pravicové vlády.“

ČSSD se nelíbí neochota koaličních stran zavést progresivní daň z příjmů a rozhodně odmítají to, že se ponechá v platnosti rovná daň, která je podle Sobotky ve skutečnosti vzhledem k zastropení pojistných odvodů degresivní. Poslanci ČSSD podle Sobotky podpoří snížení platů politiků, ne však plošně mzdových prostředků pro státní zaměstnance.

Sociální demokraté jsou vstřícní k návrhu na omezení imunity zákonodárců. Na odpor strany nenarazí ani rozšiřování přímé demokracie, například přímá volba hejtmanů. ČSSD se chce zapojit do diskuse o důchodové reformě. „Diskuse ale musí překročit rámec návrhů Bezděkovy komise,“ uvedl bývalý eurokomisař a expert ČSSD na sociální politiku Vladimír Špidla. Sociální demokracie chce však být plnoprávným členem debaty, nikoliv jen přijímat hotové návrhy, uvedl.