Tropy v Česku. Pijte ve stínu, radí lékaři

Praha – Počasí v Česku může během dneška a zítřka trhnout teplotní rekord. Rtuť teploměru by se v následujících dvou dnech měla ve stínu vyšplhat až na 33 stupňů Celsia. Lékaři v souvislosti s vysokými teplotami varují občany, aby dodržovali pitný režim a slunci se zbytečně dlouho nevystavovali. Pozor by si měli dát zejména starší lidé, těhotné ženy a děti. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje na možnost vzniku požáru. Výstraha platí až do nedělního večera. Právě v noci na pondělí by mělo dojít k mírnému ochlazení, neboť počasí v Česku ovlivní zvlněná studená fronta přicházející od západu.

Jasné počasí v České republice v těchto dnech nadále ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu, kterou až na konci týdne vystřídá studená fronta. Teploty v Čechách proto v následujících dvou dnech vystoupají až k 33, případně i 34 stupňům Celsia. Chladněji bude jen na severovýchodě Moravy. Obyvatelé Moravskoslezského kraje tak mohou počítat s teplotami mezi 25 a 29 stupni.

Pamatujte i na své mazlíčky, vzkazují ochránci přírody

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Biometeorologická předpověď očekává stupeň číslo 3, tedy vysokou zátěž. Ochránci přírody upozorňují, že lidé by v horkých dnech neměli zapomínat ani na domácí zvířata. Na majitele domácích zvířat apelují, aby nenechávali trpět své mazlíčky zejména v bytech s okny na západ. Zvířata by měla mít vždy dostatek vody v misce a například klece s ptáky by vůbec neměly stát na přímém slunci.

Ke změně povětrnostních podmínek dojde v noci na pondělí, obyvatelé Plzeňského a Karlovarského kraje mohou očekávat první přeháňky a bouřky už v neděli večer. V pondělí a v úterý by tak teploty mohly klesnout na příjemných 25 stupňů.