John zřejmě odvolá policejního prezidenta, skončí i Komorous

Praha – Strany vznikající koalice v pátek dokončily práce na koaliční smlouvě, která obsahuje i zhruba 17 bodů k boji proti korupci. Je v ní zahrnuta třeba změna zákona o lobbingu, zpřesnění institutu korunního svědka nebo zpřísnění trestů za korupci u státních úředníků. Zřejmě dojde i k personálním změnám, budoucí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) už dřívě uvedl, že zvažuje odvolání nejvyšší státní zástupkyni Renaty Vesecké, budoucí ministr vnitra Radek John (VV) pak v Otázkách Václava Moravce připustil, že by bylo logické, kdyby odešel i policejní prezident Oldřich Martinů.

Odchod Renaty Vesecké doporučuje i ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka – tímto krokem by se prý mohla změnit nálada ve státním zastupitelství. „My se musíme dostat do stavu, kdy se naprostá většina případů dostane až k soudu a nebude zastavena v přípravném řízení. Aby soud mohl veřejně projednat, zda jsou důkazy dostatečné,“ zdůraznil Ondráčka. 

Pokud prý Jiří Pospíšil s návrhem na odvolání Vesecké do vlády přijde a bude ho mít podložený konkrétními argumenty, pak je připraven zvednout ruku i Radek John. Ten také považuje za logické, kdyby z funkce policejního prezidenta byl odvolán Oldřich Martinů. Resort totiž musí ušetřit zhruba pět miliard korun a v minulých letech se prý u policie příliš nešetřilo. John ale jedním dechem zdůraznil, že odvolání Martinů pouze zvažuje a nic není rozhodnuté. 

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Šéf Věcí veřejných v Otázkách uvedl, že až nastoupí do úřadu, tak představí komplexní reformu, jejíž součástí budou i personální změny. „Hrozně nerad bych znejistil kohokoli, ale myslím si, že to je logické,“ řekl John na dotaz, zda lze očekávat odvolání policejního prezidenta. Navíc prý skončí i náměstek Jiří Komorous, kterého si prý John váží jako odborníka na protidrogovou problematiku, ale náměstkem už dále nebude. Místo prý obsadí kandidát občanských demokratů Jaroslav Salivar.

Kvůli úsporám ve výši pěti miliard budou chybět peníze na platy policistů, zvýšení rozpočtu prý ale podle Johna nešlo vyhádat, protože musí šetřit všechny resorty s jednou jedinou výjimkou, a tou jsou platy učitelů. Ušetřit tak chce kombinací propouštění a snižování platů. John také podotkl, že má Česko nejvyšší počet policistů v přepočtu na počet obyvatel, jenomže nejsou v ulicích vidět. Předseda KSČM Vojtěch Filip pak navrhl zrušit odchodné pro policisty, kteří pouze přejdou do civilu a dál pracují u policie – de facto tak pobírají dva platy.

Ve vládě bude boj proti korupci garantovat Nečas

V oblasti boje proti korupci obsahuje koaliční smlouva podle Davida Ondráčky celou řadu věcí, se kterými jednoznačně souhlasí, pak je tam řada bodů, které nepovažuje za až tak prioritní, a potom tam jsou body, které tam prý nepatří. „To, co mi tam chybí nejvíc, je, aby oblast boje proti korupci ve vládě zaštiťoval někdo vysoce postavený a aby si celá vláda vzala za své, že pokud ty úkoly nebudou plněny, tak bude tvrdě tlačit na to, aby se to napravilo,“ upozornil Ondráčka.   

David Ondráčka:

„My jsme v minulosti slyšeli celou řadu skvělých programových prohlášení předchozích vlád, ale nakonec se z těch úkolů nesplnilo skoro nic.“

S tím se podle Radka Johna počítá a shodla se na tom i vyjednávací skupina K9. Boj proti korupci si prý vezme do své gesce premiér Petr Nečas, se kterým samozřejmě bude ministr vnitra úzce spolupracovat. Podle Ondráčky je další problém koaliční smlouvy pasáž věnovaná veřejným zakázkám, která je prý příliš obecná. Koaliční strany prý pouze slibují, že budou tendry zprůhledňovat a zefektivňovat. „Nedávno tady fungovala odborná platforma, která vytvořila 39 konkrétních návrhů, které by vláda měla přijmout, a ty jsem tam nenašel,“ podotkl Ondráčka. 

Vojtěch Filip prohlásil, že KSČM ve sněmovně nepodpoří v boji proti korupci takové návrhy, kdy by stát provokoval trestnou činnost. „Budeme požadovat, aby byl zaveden institut majetkového přiznání, který by v podstatě mohl být základem toho, aby se do budoucna zamezilo korupci,“ uvedl Filip. 

Šéf komunistů pak upozornil i na nařízení, které umožňuje státnímu úředníkovi udělit občanovi pokutu až 50 tisíc korun, pokud ho v úřadě obtěžuje. Tuto část správního řádu chce Filip zrušit, s čímž nemá problém ani John. „Já jsem o tomhle v životě neslyšel, ani na K9 jsme o tom nejednali, bereme si to za domácí úkol,“ uzavřel předseda VV.

Vojtěch Filip
Zdroj: ČT24