Stavba silnice mezi Ostravou a Opavou má novou naději

Ostrava - Lidé na Opavsku mají novou naději. Stavba rychlostní silnice z Ostravy do Opavy zastavená v rámci vládních škrtů, by se měla znovu rozběhnout v roce 2012. V nejbližších týdnech o tom rozhodne vláda. Vyplývá to ze závěru porady ekonomických ministrů.

Nejdřív se přestalo stavět všude, pak ministerstvo dopravy většinu staveb znovu rozběhlo. Teď přišla řada na I/11 mezi Ostravou a Opavou. Podle zjištění České televize míří do vlády materiál, podle kterého by se stavba této rychlostní silnice znovu spustila v roce 2012. Tuto informaci potvrdil při své návštěvě Ostravy ministr Pavel Drobil. „Minulý týden ve čtvrtek byla porada ekonomických ministrů, na kterou ministr Bárta přinesl aktualizaci sítě tak, jak by měla být stavěna v nejbližších letech, a musím říct, že pro tento region to vypadá na dobrou zprávu,“ řekl Drobil.

„Posun ve věci jednoznačně je. Vytvořili jsme jakýsi střednědobý plán na roky 2012–2014 a na seznamu staveb je i silnice I/11,“ potvrdil i mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Stavět se musí okamžitě, vzkazují ministerstvu dopravy regionální politici. Ti ostravští už odeslali do Prahy protestní dopis. Na druhou stranu opětovné spuštění stavby v roce 2012 je pro ostravskou i opavskou radnici stále ještě přijatelné. „Je to dobrá zpráva a první krok dobrým směrem v našem úsilí, aby se ta komunikace mezi Ostravou a Opavou vybudovala. My ale budeme dále tlačit na to, aby se našly nějaké prostředky i na rok 2011, aby ta stavba rok a čtvrt nestála,“ uvedl primátor Opavy Zbyněk Stanjura.

„Tenhle region je skutečně strukturálně postižený a ještě je postižený znečištěním, takže každý odklad té stavby jednak zhoršuje životní prostředí, protože Porubou projíždí denně čtyřicet tisíc aut. Celá stavba by se teď musela zakonzervovat, což stojí také peníze,“ argumentuje i primátor Ostravy Petr Kajnar. O materiálu ministerstva dopravy rozhodne v nejbližších týdnech vláda. Konečné slovo ale bude mít ministerstvo financí a Poslanecká sněmovna při sestavování rozpočtu na rok 2012.