Krvavé klipy už se nebudou vysílat, ministerstvu končí licence

Praha – Klipy dopravněbezpečnostní kampaně Nemyslíš – zaplatíš se dále nebudou vysílat. Informoval o tom deník MF Dnes, podle kterého ministerstvu dopravy ke konci roku vyprší licence, jeho smlouva s dodavatelskou agenturou neobsahuje další autorská práva. Ministerstvo, které natočení klipů zaplatilo, by za prodloužení licence muselo draze zaplatit.

Ze státního rozpočtu dostala agentura za dodání sedmi televizních klipů 27 milionů korun. Za prodloužení vysílací licence o rok chtěla od ministerstva dopravy další milion, případně čtyři miliony korun za trvalé poskytnutí vysílacích práv. Úřad ale platit odmítá. „Pokud bychom chtěli klipy nadále používat, museli bychom za ně zase draze zaplatit. A to nechceme,“ řekl náměstek ministra dopravy Radek Šmerda.

Smlouvu s agenturou podepsal v roce 2008 tehdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. V té době pro ODS pracoval i režisér klipů Filip Renč, který však nesouhlasí s tím, že klipy byly předražené. „Brali jsme za to celý štáb polovinu honorářů než za normální spoty. Je to nadační věc, dělali jsme to za výrobní náklady,“ prohlásil režisér.

Jak je možné, že úřad nemá k jeho klipům licenci, prý netuší. PR manažer agentury Michal Vlasák to vysvětlil tím, že v branži se licence na vysílání televizních spotů běžně nakupují na omezenou dobu.

Kampaň Nemyslíš – zaplatíš ministerstvo zahájilo 1. října 2008 a stát na ni už vydal 170 milionů korun. Ministerstvo dopravy v polovině července uvedlo, že kampaň zachránila v loňském roce 160 životů. Úřad si ke kampani navíc nechal zpracovat průzkum, z něhož vyplývá, že pokračování kampaně si přeje 94 procent dotázaných.

Vydáno pod