Železný dostal za dovoz obrazů dvouletý trest s podmínkou

Praha – Bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný dostal za krácení daní při dovozu obrazů dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dva roky. Pražský vrchní soud tak zmírnil předchozí verdikt městského soudu, který Železnému uložil dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem a peněžitý trest pět milionů korun. Odvolací senát se případem zabýval již podruhé, předchozí verdikt totiž zrušil Nejvyšší soud. Právník Železného chce ale znovu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Železnému nepomohlo ani to, že jeho právníci daň doplatili krátce poté, co si ho kvůli kauze pozvala policie. Podle soudce už totiž věděl, že mu hrozí stíhání a nemohlo se na něj vztahovat ustanovení zákona o účinné lítosti, podle něhož „trestnost činu zaniká, jestliže pachatel dobrovolně škodlivý následek trestného činu zamezil nebo napravil“.

Čechoameričan George Novotný, který byl obžalován spolu s Železným, už byl pravomocně odsouzen k dvouletému trestu s podmíněným odkladem na čtyři roky. Dovolání sice podal spolu s bývalým ředitelem Novy, Nejvyšší soud ho však odmítl. 

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Železný s Novotným podle soudů jednali s úmyslem krátit clo a DPH. Peněžitý trest Železnému městský soud uložil za to, že se s pomocí Novotného snažil získat majetkový prospěch. Při hlavním líčení se sice ukázalo, že žádné clo nevzniklo a že byla uvalena jen DPH, muži to podle závěrů soudu ale nevěděli. Zrušení peněžitého trestu vrchní soud při prvním projednání odůvodnil tím, že Železný v minulosti zhruba šestimilionovou škodu uhradil.

Železný dovážel Fillu i Chagalla

Obžaloba se týká dvou transakcí s cennými obrazy v roce 1998. V prvním případě měl Železný koupit v londýnské aukční síni pět obrazů od Emila Filly, Andreje Nemese či Alfreda Justitze. Do Česka je ale podle obžaloby dopravil Novotný jako svůj osobní majetek, který dováží při stěhování do Česka. V takovém případě prý byl od cla a daní osvobozen. Železný ale tvrdil, že obrazy v cizině vydražil Novotný, on prý díla zaplatil až po koupi v Česku převodem z účtu. 

Druhý bod obžaloby souvisí s obrazem Jákobův žebřík od Marka Chagalla, který Železný získal za 750 tisíc dolarů v americké galerii a uložil ho v depozitáři ve Švýcarsku. Bývalý šéf Novy již dříve uvedl, že o obraz časem ztratil zájem, a s Novotným se proto dohodl na výměně za jiná díla. Při dovozu Chagalla do Česka byl podle Železného jeho majitelem Novotný.