Hejtman Palas trvá na svém, na penzion si našetřil z příjmů

Ostrava - Hejtmanův penzion v Ludvíkově - to byl jeden z bodů jednání zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Opoziční zastupitelé za ODS vyzvali hejtmana, aby všem, kteří ho o to požádají, vysvětlil, kde vzal dvaadvacet milionů na stavbu penzionu. Hejtman Jaroslav Palas se domnívá, že takové informace poskytuje. Zastání má i u předsedy strany Bohuslava Sobotky. Palas byl do roku 2005 ministrem zemědělství, pak působil mimo jiné jako předseda Českomoravské myslivecké jednoty a hejtmanem je od roku 2008.

Penzion v Ludvíkově na Krnovsku patří hejtmanovi Moravskoslezského kraje. Opoziční zastupitelé za ODS ho dnes požádali, aby vysvětlil, kde vzal peníze na stavbu. „Vyzýváme a pevně věříme, že hejtman poskytne všem žadatelům v co nejkratší době požadované informace tak, aby tato situace byla vyjasněna,“ hlásá opoziční zastupitel Ivan Týle. Hejtman Palas ale stále tvrdí, že vysvětlení už několikrát poskytl a nic netají. „Po dobu dvaceti let jsem měl nadstandardní příjmy a moje manželka také, takže já pokládám tato vyjádření za dostatečná a to je všechno, co bych chtěl k tomu říct,“ uvedl.

„Před čtrnácti dny jsem poslal deset otázek, ve kterých jsme chtěli rozklíčovat, z čeho stavěl. Odpověděla nám pouze jeho tisková mluvčí, že na všechno už jsme si odpověděli sami ve svých článcích,“ komentuje hejtmanův přístup k věci redaktor MF Dnes Darek Štalmach. Penzion za údajně několik desítek milonů začal hejtman stavět před třemi lety. „Jako kterýkoliv jiný stavebník musel projít stavebním řízením, musel splnit zákonné normy, což je to hlavní, ostatní věci neřešíme,“ řekla starostka Ludvíkova Dana Selingerová.

Vysvětlení, kde na stavbu Jaroslav Palas vzal peníze, stačí i předsedovi ČSSD. „On mě ujistil, že všechny tyto prostředky pocházejí z podnikatelských aktivit - ať už jeho paní, nebo jeho osobně a není nic, co by tajil,“ potvrdil Bohuslav Sobotka. „Ta stavba začala před tím, než se pan Palas stal hejtmanem Moravskoslezského kraje, takže pokud má někdo pocit, že se jednalo o nějaké protiprávní jednání, je povinován podat trestní oznámení,“ staví se na stranu hejtmana i jeho náměstek Miroslav Novák.

Vydáno pod