S politickou situací je spokojeno 30 % lidí, nejvíc od roku 2006

Praha - S politickou situací je nyní spokojeno 30 procent lidí, což je nejvíc od sněmovních voleb v roce 2006. Přesto většina veřejnosti, 59 procent dotázaných, nevěří tomu, že výsledky voleb přinesou České republice politickou stabilitu. Zhruba polovina lidí se ale domnívá, že personální změny, které nastaly v souvislosti s volbami, zvýšily českou politickou kulturu. Uvedla to agentura STEM na základě svého zářijového výzkumu.

Před květnovými volbami bylo s politickou situací asi 90 procent lidí nespokojeno. Po volbách jsou podle STEM spokojeni „pochopitelně především 'vítězové' voleb, voliči stran tvořících vládní koalici“. „Není to ovšem spokojenost jednoznačná, v případě voličů ODS a TOP 09 dosahuje asi dvou třetin, mezi voliči Věcí veřejných poloviny lidí,“ uvádějí autoři výzkumu.

Pokud jde o to, zda veřejnost očekává, že výsledky voleb přinesou České republice politickou stabilitu, 59 procent lidí si to nemyslí, 41 procent ve stabilitu naopak věří. „Hodnocení je opět silně stranické, voliči tří stran současné koalice věří ve stabilní vládu, voliči opozice mají takřka jednotně opačný názor,“ uvedl STEM.

I v otázce, jestli povolební personální změny ve vedení politických stran pomohly tuzemské politické kultuře, dominuje stranický pohled. „Přesto je zajímavé, že zlepšení politické kultury uznává i skoro 40 procent letošních voličů sociální demokracie a čtvrtina voličů KSČM,“ píše se v tiskové zprávě k výsledkům výzkumu.