ČT získala hodnotící zprávu libereckého šampionátu, příliš odpovědí nenabízí

Praha – Česká televize získala hodnotící zprávu o prodělečném mistrovství světa v klasickém lyžování, které se konalo v Liberci. Dokument pro vládu vypracovalo ministerstvo školství. Dlouho očekávaná zpráva měla dát odpověď na otázku, proč nakonec šampionát skončil s více než 100milionovým dluhem, popř. kdo za něj může. Pokud je však materiál, který má Česká televize k dispozici, opravdu kompletní, tak je výsledek zklamáním. Podle zasvěcených lidí je zpráva nedostačující a vůbec nesplňuje, co se od ní očekávalo.

Ministerstvo školství ve zprávě popisuje náročné finanční podmínky příprav i realizace šampionátu, uvádí seznam přínosů mistrovství pro Českou republiku a zmiňuje i chválu Mezinárodní lyžařské federace. V tabulkách pak zpráva bez dalšího vysvětlování uvádí, že třeba infrastruktura byla ve finále o 18 milionů dražší, než se počítalo. O dalších 10 milionů se prodražil také marketing. Naopak příjmy ze vstupenek a VIP vstupů byly oproti plánům o 70 milionů nižší. 

Zpráva ale jen velmi okrajově zmiňuje, proč za šampionátem zůstal skoro 110milionový dluh. V podstatě jediná vysvětlení zní: problémy s nastavením peněžních zdrojů, světová finanční krize, kurzové výkyvy a sněhová kalamita. Podle Ondřeje Suchana z Lidových novin, který příběh mistrovství dlouhodobě sleduje, však v hodnotící zprávě chybí odpovědi na zásadní otázky. „Vůbec nemluví o tom, jak vlastně k tomu klíčovému dluhu došlo a jestli nemohlo dojít k pochybení ze strany pořadatelů nebo kontrolních orgánů.“ 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Z verze, kterou má k dispozici ČT, jsou zklamáni i zástupci věřitelů a liberecká opozice. Podle kandidáta na primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) by mělo být v hodnotící zprávě přesně vyčísleno, komu a za co organizátoři platili. Tato verze by mu prý nestačila ani jako zastupiteli města. Vojtěchu Hlaváčkovi, který zastupuje sdružení věřitelů, zase ve zprávě chybí zhodnocení předpokládaných nákladů a příjmů, jestli byly správně nastaveny. 

Kateřina Neumannová, prezidentka organizačního výboru

„Od projednání závěrečné zprávy očekávám především definitivní konec celé té kauzy.“

Přestože zpráva konstatuje, že česká vláda nemá povinnost dluhy po mistrovství vypořádat, ministr školství Josef Dobeš (VV) řešení hledá. „Já jsem se potkal s věřiteli a myslím si, že jsme společně přišli na něco, co by mohlo uspokojit všechny strany. Je to ovšem řešení, které je třeba prodiskutovat,“ dodal Dobeš. Právě s ohledem na konkrétní návrh pak zváží další postup i věřitelé, kteří zatím podali kvůli mistrovství zhruba dvě desítky žalob.

Vybrané výnosy libereckého šampionátu
Zdroj: ČT24