ČSSD: Vnitro je pod vlivem Bárty, ABL vyšetřovat nemůže

Praha – Skandál kolem údajného sledování politiků může být pouze předvolební aférou. Může být ale také počátkem rozkladu vládní koalice. Ta zatím více méně drží pohromadě. Hodně se ale zlobí sociální demokraté. Ti nevěří, že může být vyšetřování celé aféry objektivní s Radkem Johnem v čele ministerstva vnitra a jeho náměstky, kteří taktéž v bezpečnostních agenturách pracovali. ABL patří mezi pět největších bezpečnostních agentur v Česku. Celkem jich tu působí přes šest a půl tisíce. Detektivní činností se však zabývá necelá čtvrtina z nich.

ČSSD: Johnovi náměstci z ABL případ jistě dobře vyšetří

ODS chce případ vyšetřit co nejrychleji. Sociální demokraté však vyšetřování zpochybňují, alespoň pokud ho povede policie, kterou řídí John a jeho náměstci. „Hrozí vážné riziko toho, že policejní vyšetřování činnosti ABL nebude nezávislé a bude ovlivňováno prostřednictvím ministra vnitra Johna a náměstků ministra vnitra Zahálky a Moroze. Hrozícímu střetu zájmů lze zabránit pouze výměnou vedení ministerstva vnitra, včetně osoby ministra, jenž byl koneckonců nominován stranou Věci veřejné, jež je personálně prorostlá právě s agenturou ABL,“ řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD)

„Propojení jednotlivých náměstků, jak pana Zahálky, tak pana Moroze, tak ministra vnitra pana Johna na pana Bártu je takové, že prostě negarantuje nezávislost prošetření celé této věci.“

Náměstek ministra vnitra Michal Moroz však v dnešních Otázkách Václava Moravce podezření ČSSD odmítl. Uznal, že počítal s pochybnostmi, protože přešel ze soukromého sektoru do státního, svá pouta se soukromým sektorem se ale prý pokusil zpřetrhat, jak nejlépe uměl. Prodal i svoje obě firmy, z níž právě ta bezpečnostní leží ČSSD v žaludku. Navíc požádal o bezpečnostní prověrku, a to i přesto, že to jeho nástup do funkce nevyžaduje. Dodal, že jeho bezpečnostní firma byla s ABL v konkurenčním vztahu.

Stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce (ČSSD) však dobrovolná bezpečnostní prověrka neuklidňuje. Podle něj je totiž napojení šéfů vnitra na ministra dopravy Víta Bártu, který prý v podstatě Věci veřejné vede a ABL založil, příliš silné. Navíc má podle ČSSD John mnoho nedostatků jako neodbornost nebo neustálá manažerská selhání.

Druhý náměstek, který nedá ČSSD spát, Miroslav Zahálka, v současnosti podle Moroze čerpá zdravotní dovolenou. Jeho kolega také potvrdil spekulace, že ze zdravotních důvodů pravděpodobně odejde ze své funkce.

Bezpečnostní agentury plavou v právním vakuu, volají po zákonu

místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Nelze souhlasit s tím, aby bezpečnostní či jiné agentury používaly praktiky jakýchsi soukromých StB. ČSSD žádá vládu o urychlené zpřísnění regulace bezpečnostních agentur, tak aby byla účinně chráněna práva občanů a jejich svoboda.“

V Česku neexistuje zákon, který by fungování bezpečnostních agentur upravoval. Všechny strany se ale shodují, že je ho potřeba vytvořit. Ve skutečnosti se však už na návrhu zákona pracuje. Bezpečnostním agenturám totiž právní úprava také chybí. „My tu etiku chceme zachovávat, my ji chceme mít zakotvenou, my ji chceme mít dokonce vymahatelnou,“ tvrdí prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR Jiří Kameník.

Zatím se agentury pohybují v právním vakuu. Jejich zaměstnanci můžou například fotit a pořizovat záznamy na veřejných místech. Pak je ale musí předat klientovi a nesmí je jakkoli archivovat a vytvářet si vlastní databáze. 

Asociace, které obor zastupují, proto nad zákonem diskutují s tím, že hotový věcný návrh předloží ministerstvu vnitra, které se ho bude úzce držet. Podle Moroze by mohly asociace s politiky dosáhnout shody nejpozději v první čtvrtině příštího roku. Pracovní skupina přitom pracuje při Výboru pro bezpečnost, který je Podvýborem pro obecní a městské policie při ministerstvu spravedlnosti.

ČSSD: Zákon o agenturách nesmí vzejít od vnitra

Ani to ale sociálním demokratům nestačí. Tejc si nepřeje, aby návrh vznikal na vnitru. Důvod je stejný jako v případě odmítání vyšetřování společnosti ABL vnitrem. Podle jeho představ by návrh mělo připravit ministerstvo spravedlnosti a připomínky ministerstva vnitra by se zapracovaly při diskusi v Poslanecké sněmovně.

„Jsem přesvědčen, že takový zákon nemá vznikat v prostředí, které může být náchylné díky propojení těchto lidí s tím prostředím, ve kterém pracovali, tedy prostředím velkých bezpečnostních agentur, právě na ministerstvu vnitra. Ideálním zpracovatelem by bylo například ministerstvo spravedlnosti,“ dodal Tejc. „Já si nejsem jistý, jestli ministerstvo spravedlnosti v tuto chvíli disponuje odborníky, kteří by ten zákon uměli napsat, protože ta problematika je velmi specifická,“ kontruje ale Moroz.

Nepřehledná kauza vyplula na povrch dva týdny před volbami

Deník MF Dnes obvinil bezpečnostní agenturu ABL, jejímž zakladatelem je ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných, že před čtyřmi lety sledovala politiky z Prahy 11. Kdo by sledování mohl objednat, jasné není. Každopádně už ale nový spor začíná nahlodávat vztahy v koalici. Někteří politici ODS totiž tvrdí, že pokud se vše prokáže, měla by se strana Věcí veřejných vzdát postu ministra vnitra.

Bárta i detektivní kancelář, kterou už vlastní jeho bratr Matěj Bárta, spojitost se sledováním odmítá. „Domnívám se, že je to falzum. Můj bratr tu věc potvrdil během včerejšího večera,“ dodal Bárta. Firma proto na MF Dnes podává trestní oznámení.

MF Dnes

„My to máme i v elektronické podobě. Elektronická podoba za sebou nechává digitální stopu a podle ní lze poznat, že to vznikalo v rámci ABL.“

Mnoho důvěry však nevyvolává ani fakt, že se celá záležitost dostala na povrch pouhé dva týdny před volbami. Od údajného sledování totiž uplynuly už čtyři roky. Nejasný je také motiv. Jeden z postižených Dalibor Mlejnský ale tvrdí, že se ho někdo snažil zdiskreditovat jako kandidáta na starostu Prahy 11 v roce 2006.