Armáda nakoupila pouzdra na pistole Glock za nevýhodnou cenu

Praha - Armáda nakoupila loni v prosinci tisíc pouzder pro nové pistole Glock 17 za 2,5 milionu. Pouzdro na pistoli, které na trhu stojí kolem tisícikoruny, pořídila za 2 500 korun za kus. Napsaly to dnešní Lidové noviny (LN). Deník uvedl, že armáda nevypsala soutěž a využila jediné podané nabídky.

„Cena pouzder se řádově pohybuje kolem tisícovky,“ citují LN Karla Staňka ze společnosti Dasta, výrobce krytů na zbraně. Také obchodník a dovozce zbraní Daniel Řehák se podle LN nad cenou pozastavuje. Mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský deníku řekl, že zakázka byla zadána ve zjednodušeném podlimitním řízení a osloveno bylo pět firem. „Nabídku předložila pouze společnost Mars,“ uvedl.

Obchodní ředitel této firmy Vratislav Malý výhrady odmítá. „Proč se sami do veřejné soutěže nepřihlásili,“ vzkazuje kritikům. Podle LN si však ministerstvo dopředu vytipovalo pět firem, mezi nimiž Dasta ani obchod Daniela Řeháka nefigurovaly. Tento typ obchodu, kdy ministerstvo předvybere několik uchazečů, nabízí prostor k machinacím. „V situaci, kdy se přihlásí pouze jeden uchazeč, má zadavatel vždy právo řízení zrušit. Důvod je zřejmý - neproběhl konkurenční test a zadavatel si nemůže být jistý, že jedná hospodárně,“ podotkl Petr Jansa z Transparency International.

Minulé vedení ministerstva obrany pod taktovkou Martina Bartáka tuto možnost nevyužilo. Zjistit proč je dnes nereálné. Bývalý šéf rezortu prý o zakázce nevěděl. „To je dotaz pod rozlišovací schopnost ministra,“ řekla listu Bartákova asistentka Jana Bartošová.

Společnost Mars je častým dodavatelem armádní techniky. Vyhrála například 44milionovou zakázku na čtyři sta padáků vzor OVP 80.08. Při zkušebních seskocích se na něm vloni v lednu zabil vojenský výsadkář Lukáš Syruček.

Vydáno pod