Na Hodonínsku zemřela nejstarší obyvatelka ČR, bylo jí 107 let

Hodonín - V Prušánkách na Hodonínsku dnes zemřela nejstarší obyvatelka Česka. Julii Vašíčkové bylo letos v květnu 107 let. Nebyla vážně nemocná. Vašíčková se narodila jako Juliana Maršálková 8. května 1903. Pamatovala tedy dva rakouské císaře a všechny československé i české prezidenty. V Česku žilo letos v dubnu 738 lidí starších 100 let, převážně ženy. Nejvíc 100 a víceletých lidí žije v Praze, naopak nejméně v Karlovarském kraji.

Vašíčková byla nejstarší z jedenácti sourozenců. Svatbu jí ale rodiče strojili jako poslední z dcer, v jejích pětatřiceti letech. Vyučila se totiž prodavačkou a otevřela si za pomoci rodiny malý krámek. Na vdavky proto dlouho neměla čas. Později vedla obchod s manželem, po druhé světové válce ale o živnost přišli a do krámku se nastěhovala Jednota. I později zůstala paní Vašíčková za pultem. Do penze šla v 65 letech.

„Obyčejná strava, pořádek, spokojená rodina,“ shrnula recept na dlouhověkost letos v květnu na oslavě svých 107. narozenin, o níž tvrdila, že je poslední.

Vydáno pod