KSČM: „Nečasovy deformy“ jdou proti lidem, podpoříme odbory

Praha – KSČM bude podporovat všechny protestní akce odborů proti postupu vlády v sociální oblasti. Na tiskové konferenci to uvedla poslankyně Marta Semelová. Vláda prý systematicky snižuje cenu práce i životní úroveň lidí. Vládní reformy pak označila za „Nečasovy deformy“, které jsou namířeny proti lidem.

Vláda podle komunistů jen přenáší ekonomické zatížení na občana: „Je nepřijatelné, aby dluhy ministra financí Miroslava Kalouska platili občané, kteří dnešní dluhy nezavinili,“ prohlásila Semelová. 

KSČM také tvrdí, že snížením odvodů zaměstnavatelů na zdravotní a sociální pojištění včetně zrušení srážek ze mzdy na politiku zaměstnanosti vznikne schodek kolem 36 miliard korun ročně. Zaměstnavatelé přitom o tyto peníze platy zaměstnancům nezvýší, těm se naopak zvýší životní náklady v důsledku zvýšení daně z přidané hodnoty, argumentuje KSČM. 

Tisková konference KSČM (zdroj: ČT24)

Za řešení nabízejí komunisté například progresivní zdanění lidí s vysokými výdělky, zrušení stropů na odvody pojistného na zdravotní a sociální pojištění a naopak zavedení stropů na financování volebních kampaní. Navrhují také odmítnout účast v zahraničních vojenských misích, které podle nich stály jen loni tři miliardy korun. Chtějí také rušit přebytečné státní instituce. Jako příklad uvedla Semelová Ústav pro studium totalitních režimů.