Z policie odejde jediný expert na analýzu hlasu

Praha - Policie podle dnešního Práva ztratí od 1. ledna příštího roku schopnost rozumět odposlouchávaným hlasům nebo identifikovat anonymní bombové vyděrače. Ke konci roku totiž odejde do civilu Jan Mládek, jediný expert na analýzu hlasu, kterého policie dosud měla. Právo píše, že Mládek v Kriminalistickém ústavu úspěšně analyzoval hlasy více než 30 let, ale žádného nástupce nemá.

Fonoskopie, jak se tento obor jmenuje, je přitom pro detektivy klíčová. Analýza hlasu pomáhá detektivům poznat, kdo na nahrávce mluví, nebo v případě její nesrozumitelnosti dekódovat obsah hovoru. Díky Mládkovým analýzám byl usvědčen např. tzv. „kyanidový vyděrač“, který vyhrožoval v roce 2003 otrávením jídla v pražských nemocnicích, stejně jako množství dalších výhružných anonymů.

Podle listu nikdo neví, jak bude policie situaci po odchodu Mládka řešit. Vedení Kriminalistického ústavu odmítlo jeho odchod komentovat. Podle mluvčí celorepublikové kriminálky Pavly Kopecké budou jedinou možností, jak klíčové analýzy získat, soukromí znalci. Podle některých policistů může ale být v tomto případě problém v tom, že někdy je třeba analyzovat citlivé a utajované odposlechy.

Právo píše, že ke konci roku chce odejít do civilu také šéf Kriminalistického ústavu Emil Vančo. Právo už minulý týden uvedlo, že policii ke konci roku dobrovolně opustí přibližně 2 000 lidí. Podle listu to vyplývá z předběžných statistik policejního prezidia.