Stavba silnice mezi Ostravou a Opavou by mohla pokračovat v roce 2011

Ostrava - Práce na silnici I/11 mezi Ostravou a Opavou, které v srpnu zastavilo kvůli nedostatku peněz ministerstvo dopravy, by mohly v úseku u Mokrých Lazců pokračovat v příštím roce. Vláda se bude snažit najít chybějících 300 milionů korun tak, aby nemusela být stavba konzervována. Premiér Petr Nečas (ODS) je pro pokračování jejího rozšiřování a silnice I/11 zůstává pro vládu prioritní dopravní stavbou. Petici proti zastavení stavby I/11 podepsalo téměř 25 000 lidí. Nová trasa přetížené silnice I/11 má odvést dopravu z center obcí mezi Ostravou a Opavou, kterými denně projíždí až 30 000 vozidel.

Podle dosavadních informací ministerstva dopravy bylo obnovení stavebních prací naplánováno až na rok 2012. „Budeme hledat způsob, aby se nekonzervovalo, protože se navíc ukazuje, což si nejsem úplně jist, jestli vědí na ministerstvu dopravy, že náklady na tu konzervaci jsou v podstatě totožné s náklady, které je možné použít příští rok pro další pokrok ve výstavbě,“ uvedl Nečas. Doplnil, že právě toto bude jeden z argumentů pro změnu postoje ministerstva dopravy. Podle premiéra by stavba v příštím roce pokračovala sice pomalejším tempem, ale nebyla by konzervována. Dokončena by mohla být v roce 2014.

Pro mluvčího resortu Karla Hanzelky je obsah vyjádření premiéra novou informací. „Podnětem pana premiéra se budeme zabývat,“ dodal mluvčí.

Předseda Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57 a náměstek opavského primátora Pavel Mališ novou informaci uvítal. „Je to první vlaštovka reálného řešení celé situace,“ doplnil. Sdružení, jehož členové jsou města, obce i firmy, navrhovalo již dříve ve stavbě pokračovat pomalejším tempem a zbytečně „nevyhazovat“ peníze za konzervaci rozestavěné stavby.

Na silnici I/11 mezi Ostravou a Opavou, jejíž stavba začala loni v březnu, se doposud prostavělo zhruba 460 milionů korun. Do stavby ve vysokém stupni rozestavěnosti je nutné investovat ještě 4,3 miliardy Kč.

Dálnice D1 vedoucí přes Ostravu by neměla být zpoplatněna

Petr Nečas se dnes přiklonil i k názoru ministerstva životního prostředí o nezpoplatnění části dálnice procházející přes krajské město. Stávající vedení města už dříve poukazovalo na fakt, že dálnice by měla přispět ke zlepšení kvality ovzduší. Dálnice je zpoplatněna od letošního ledna a výzvy k udělení výjimky pro Ostravu ministerstvo dopravy dosud odmítalo. Premiér dodal, že ušlý příjem z výběru dálničního poplatku považuje v tomto případě za zanedbatelný v porovnání s efektem negativního dopadu na životní prostředí.

Stavba silnice
Zdroj: ČT24