Jací kostlivci vypadávají ze skříní před podzimními volbami?

Praha - Před každými volbami jsou média plná různých kauz, které upozorňují na nešvary politiků i jejich okolí. Tato praxe se nevyhnula ani podzimním volbám. Údajné špehování političky ODS firmou ABL nebo úplatkářské kauzy městského tajemníka ve Znojmě či kolínského místostarosty Jiřího Buřiče (ODS). Pravděpodobně poslední aférkou bylo zjištění Hospodářských novin, že šéf pražské ČSSD Petr Hulinský si v posledních třech letech vydělal v městských firmách minimálně 18,9 milionu korun. Novináře k tomu dovedlo pátrání po motivech, které vedly jeho stranického kolegu Miroslava Pocheho ke skrytému sponzoringu vlastní strany.

Komunální volby též provází stále se objevující podezřelé machinace s trvalým bydlištěm. V některých obcích náhle před volbami přibývá lidí, kteří se v nich hlásí k trvalému pobytu. Důvod je jednoduchý – pro komunální volby si totiž nelze zřídit voličský průkaz a volit jinde, než je člověk úředně hlášen. Zvyšující se počet obyvatel v některých obcích může ovlivnit volební výsledek v obci, což dokonce někde ani nepopírají.

Josef Mlejnek

„Velmi často ta aféra vlastně přináší staré informace. Jako například aféra ABL - to je záležitost z roku 2006. Tak si každý musí položit otázku, proč to někdo vytahuje až teď.“

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Klasickou reakcí stranických sekretariátů je obviňování svých politických soupeřů ze snahy pošpinit dobré jméno partaje. V průběhu volebního období by si s takovým vysvětlením strany mnohdy vystačily. Ve vypjatých předvolebních týdnech, kdy se hraje o každý hlas, ale strany mnohem častěji sahají například k vylučování z kandidátek. Podle politologa Petra Justa jsou tak reakce na politické aféry před volbami daleko emotivnější.

TOP 09 například stáhla celou libereckou kandidátku strany - vnitřní spory v tamní buňce vygradovaly totiž do té míry, že začaly straně příliš škodit. Jestli lokální problém může ovlivnit volební výsledek strany i v jiných regionech, záleží podle odborníků mimo jiné na velikosti města nebo obce, kterého se týká. „Čím větší obec, čím větší město, tím slábne význam té lokální politiky, těch lokálních problémů, a nějakým způsobem se do rozhodování voličů víc promítá celostátní stranická identifikace,“ dodal politolog Josef Mlejnek.

Škrtalo se i dva dny před volbami, a to na kandidátce TOP 09 do zastupitelstva Prahy 1 a na kandidátce Věcí veřejných v Hradci.
 

Svou roli taky hraje, jestli a nakolik o konkrétní kauze informují média - i lokální záležitost se tak může stát celostátní aférou, která ovlivní voliče v jiných krajích.

Erik Tabery

„My před jakýmikoli volbami všechna témata zvažujeme dvakrát třikrát. Protože samozřejmě ta představa, že zveřejníte nějakou informaci, která ovlivní volby, a dva týdny po volbách se dozvíte, že to byla kachna, tak to je samozřejmě velmi nepříjemné.“


Aféry se v předvolebních týdnech objevují pravidelně. K těm nejznámějším patřilo zveřejnění Kubiceho zprávy čtyři dny před sněmovními volbami v roce 2006. Mluvilo se v ní o propojení státní správy a organizovaného zločinu a podle tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka mohla za následující volební porážku sociálních demokratů.

Komunální volby
Zdroj: ČT24