Komunální a senátní volby pokračují, místnosti se uzavřou ve 14:00

Praha – S úderem osmé hodiny se opět otevřely volební místnosti. Češi tak již druhý den pokračují v rozhodování o složení městských a obecních zastupitelstev, ve třetině republiky se navíc bojuje o obsazení senátorských křesel. Během dopoledne k urnám dorazila zhruba třetina oprávněných voličů. Vyšší volební účast zatím vykazují spíše malé obce, někde nalezlo cestu k urnám i přes 50 procent voličů. Hlasovat mohou lidé až do 14:00. Výsledky komunálních a prvního kola senátních voleb sledujte dnes od 13:45 ve speciálním vysílání volebního studia ČT24.

Nejaktivněji se dosud jeví voliči v Plzeňském kraji, kde jich do volebních místností zamířila asi polovina. Vysokou účast hlásí také Moravskoslezský kraj, kde se volební účast pohybovala v průměru až kolem 40 procent. Na jihu Moravy dosud o komunální volby projevilo zájem 41 procent voličů a v senátních volbách hlasovalo 36 procent lidí. Zlínský kraj hlásí zhruba 38procentní účast, ve zbylých krajích se účast pohybuje zhruba kolem třetiny voličů.

Hlasování doposud probíhá bez zásadních komplikací. Pouze na severu Čech začala policie v několika městech prověřovat údajné kupování volebních hlasů. Neznámí muži totiž hromadně sváželi voliče k volebním urnám, kteří za hlasování pro určitou stranu podle mnoha svědků dostávali peněžní odměnu. Aféra se objevila například v Chodově, Krupce, Roudnici nad Labem nebo Mostě.

Petr Nečas u voleb o volbách:

„Je tradicí, že v komunálních volbách, vzhledem k velkému počtu malých obcí, zpravidla celkově vítězí různé nezávislé kandidátky. Z těch parlamentních stran bychom chtěli vyhrát a získat i největší počet senátních křesel.“

Oblasti zasažené vodou hlásí výrazné rozdíly

Velice rozdílnou účast hlásí severočeské oblasti postižené srpnovými povodněmi. V Raspenavě volilo 30 procent lidí, což je nižší účast než v roce 2006. V Heřmanicích odvolilo 70 procent voličů, což je naopak účast výrazně nadprůměrná.

V Jihomoravském kraji se včera chtělo zúčastnit voleb několik cizinců, kteří chtěli využít svého práva volit jako občané Evropské unie. Nepožádali ale o dodatečné zapsání na seznam voličů a od voleb odešli s prázdnou. Ve dvou obcích jižní Moravy se nevolí vůbec, a to v Horních Kounicích na Znojemsku a v Brumlově na Tišnovsku. V obcích totiž nebyla včas sestavena kandidátka, a proto budou zdejší radnice prozatímně řídit úředníci z ministerstva vnitra. Volby budou vypsány dodatečně.

Letošní komunální a senátní volby podle mnohých odborníků slouží především k tomu, aby naznačily, jestli jsou občané spokojeni s dosavadními kroky nově úřadující pravicové vlády. Ukáže se také, jestli bude pokračovat „generační“ výměna v české politice, kterou zahájili voliči v červnových parlamentních volbách, když odmítli volit velké a zavedené strany a z prvních míst kandidátek vyloučili procesem kroužkování řadu neoblíbených politiků.

Voliči mají velký výběr kandidátů

V obou volbách si mohou občané vybírat z rekordního počtu kandidátů. Obecními zastupiteli by chtělo být 226 tisíc lidí, na jedno místo na radnici tak připadají tři až čtyři uchazeči. Nejstarší z nich je 102letý Stanislav Spáčil, který v moravských Křenovicích kandiduje za KSČM. Celkově se o místa na radnicích uchází 200 stran a hnutí.

Ještě větší zájem je o místa v Senátu, kde o 27 mandátů bojuje 227 kandidátů, v průměru tedy osm až devět na jedno křeslo. Do prvního kola boje o horní komoru českého parlamentu poslalo své zástupce celkem 758 subjektů. Dnes se rozhodne, kteří z nich svůj mandát získají hned a kteří postoupí do finále, které se uskuteční příští víkend.

Kdy a jak se hlasuje

Pouze již dnes od 8:00 do 14:00.

Do Senátu se volí většinovým systémem, vítěz musí v prvním kole získat více než 50 procent hlasů z volebního obvodu, jinak se o týden později jde k urnám znovu v kole druhém, kam postupují dva nejúspěšnější. Do zastupitelstev se volí podobně jako do sněmovny, nicméně existuje zde řada odlišností.

  1. Zaprvé lze zakřížkovat jednu stranu, kterou chce mít volič na radnici, čímž dáváte hlas pouze jejím kandidátům v daném pořadí a v počtu členů voleného zastupitelstva.
  2. Zadruhé zakřížkujete kandidáty napříč politickými stranami. Avšak je potřeba dávat pozor na počet možných křížků - kolik kandidátů je možné vybrat, je uvedeno v záhlaví hlasovacího lístku. Tak si vlastně tvoříte zastupitelstvo podle svých představ.
  3. Do třetice je možná i kombinace obou postupů. Křížkem je možné označit jednu volební stranu a dále rámeček před jmény kandidátů v libovolných samostatných sloupcích ostatních volebních stran. V takovém případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany připadne hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu v záhlaví volebního lístku.

Kroužkovací revoluce podobná té na jaře nehrozí

Právě kroužkování kandidátů v komunálních volbách je podle politologa Tomáše Lebedy vůbec nejhorší systém v Česku. Je potřeba si totiž uvědomit, že i když voliči dávají hlasy jednotlivým kandidátům, tak v podstatě volí strany, za které tito kandidáti kandidují, a zvoleným osobnostem dávají jen preferenční hlasy. Při volbách do Poslanecké sněmovny stačí kandidátovi pět procent preferenčních hlasů na to, aby se ze svého místa na kandidátce pohnul nahoru. U komunálních voleb je tomu jinak. Aby byl preferenční hlas připsán právě volenému jménu, musí totiž takový kandidát v komunálních volbách nasbírat o deset procent více hlasů, než je průměr hlasů na kandidáta na volebním seznamu strany.

Většina českých ústavních činitelů a lídrů politických stran stihla odevzdat volební lístek již v prvních hodinách včerejšího volebního dne. Odvolili i primátoři tří největších českých měst - na rozdíl od Romana Onderky v Brně a Petra Kajnara v Ostravě pražský primátor Pavel Bém svůj úřad již neobhajuje.

Volil i prezident Klaus, který voliče vyzval k hojné účasti. „Každé volby jsou důležité a komunální volby jsou důležité mimořádně. Doufám, že si občané uvědomí, že je lepší jít volit, než potom nadávat někde potají,“ podotkl Klaus. Dle vlastních slov volil stejnou stranu jako ve sněmovních volbách, nešlo však o „rychle vykvašenou okurku“.

Mezi dnešní prominentní voliče patří například premiér Petr Nečas nebo arcibiskup Dominik Duka. Premiér hlasoval v Rožnově pod Radhoštěm a hlas vhodil ODS. Podle něj lidé v komunálních volbách rozhodují o tom, aby byly zodpovědně spravovány jejich obce a města, a také o tom, aby poté nebyli zadlužováni prostřednictvím obcí a měst. „Samozřejmě tam, kde probíhají volby do Senátu, rozhodují také o tom, aby Senát byl schopný korigovat reformy, nikoli je negovat nebo dokonce odmítat,“ řekl Nečas.

Naopak ani dnes nebudou moci zvolit své zastupitele lidé z 18 obcí, kde se v létě nenašel dostatek uchazečů o práci v zastupitelstvu. Nejdéle je kvůli tomu bez obsazené radnice zadlužená obec Prameny na Chebsku. V těchto obcích se do čtyř měsíců budou muset konat nové volby.