Stěhování tramvají do Plotní ulice začalo

Brno – Do Plotní ulice v Brně se během příštích pěti let přesune tramvajová trať. Její stěhování ze sousední ulice vyjde na dvě miliardy korun, součástí budou velké stavební úpravy. V tomto týdnu je předznamenala demolice dvou desítek starých domů. Plotní ulice je jedna z nejvytíženějších v okolí autobusového nádraží Zvonařka.

Staré a zdevastované bytové domy, které dnes „zdobí“ Plotní ulici, zmizí během příštích týdnů. Dělníci je rozebírají ručně od střešních tašek po poslední cihlu. „Není prostor, aby budovy byly zbořeny těžkými mechanismy. Pohybujeme se ve velmi frekventované ulici a není možné tu ulici odstavit z provozu. Byl by to závažný zásah do dopravního systému v Brně,“ vysvětlil technický ředitel Brněnských komunikací Josef Luňáček.

Jakmile domy uvolní cestu, začne se s přípravami na samotný přesun tramvajové trati do ulice Plotní ze sousedního Dornychu. Nejprve se dělníci zaměří na inženýrské sítě a kanalizaci. V té době bude jedna z nejvytíženějších ulic ve městě uzavřena, na řidiče tak čekají velmi vážné potíže. Pokud půjde všechno podle plánu, místo aut by ulicí měly jezdit tramvaje zhruba do pěti let.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

„Do ulice Dornych se automobilová doprava přesouvá z toho důvodu, že by jednou měl pokračovat jako bratislavská radiála. Trasa tramvaje, která dnes objíždí trasu do Komárova po Dornychu, bude po Plotní přímá. Umožňuje lepší obsluhu území,“ uvedl Josef Luňáček.

Celý plán má ale jeden velký háček. Kvůli tramvajím projekt neprošel hlukovými limity. Stavba už sice začala, ale zatím nikdo neví jak „propašovat“ tramvaj kolem obytných domů. Hrozí tedy, že součástí stavby budou i protihlukové zábrany jako u železničních tratí. Brno tak může být prvním městem v Česku, kde budou stát protihlukové zábrany uvnitř ulice.