Za vraždu prostitutky padl trest 25 let vězení

Praha - Za vraždu prostitutky a pokus o vraždu a o znásilnění dalších dvou dívek půjde třiadvacetiletý Václav Schneider na 25 let do vězení. V odvolacím jednání o tom dnes rozhodl Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil verdikt pražského městského soudu. Po skončení výkonu výjimečného trestu muž nastoupí do detenčního ústavu. Podle znalců je Schneider sexuálním agresorem se sadistickými rysy, jehož pobyt na svobodě je velice nebezpečný. Rozsudek je pravomocný a lze se proti němu pouze dovolat k Nejvyššímu soudu.

Schneider loni v listopadu zavraždil osmadvacetiletou prostitutku, kterou si objednal do svého bytu v Praze 8. Po souloži ji uškrtil a okradl. Na policii později uvedl, že si nevzpomíná, proč ženu usmrtil - byl prý opilý.

Kromě toho Schneider loni v Praze 8 napadl i další dvě dívky - v srpnu čtyřiadvacetiletou studentku, která se vracela z brigády na diskotéce, počátkem listopadu pak stejně starou Rusku zaměstnanou ve striptýzovém klubu. Obě ženy škrtil a bil, dokud neztratily vědomí. Po neúspěšném pokusu o pohlavní styk je okradl a utekl. Policistům k napadením řekl, že „se to asi stalo“, ale že si kvůli opilosti nevybavuje podrobnosti.

Oběti mají dodnes psychické následky

Napadené ženy po útoku trpí posttraumatickou stresovou poruchou. První z nich si s sebou v prvních měsících po útoku všude brala kuchyňský nůž a vadí jí kontakt s muži. Druhá ztratila sebedůvěru, má problémy se soustředěním a nesnese, když se jí cokoliv - třeba šála nebo rolák - dotýká krku.

Mladík se ke svým činům částečně přiznal a u soudu řekl, že všeho lituje. „Nikdo mi nedal právo brát lidský život,“ uvedl před odvolacím senátem a dodal, že je ochoten přijmout spravedlivý trest. Nesouhlasil však s nálepkou sexuálního devianta. „Nikdy jsem na sobě nic nepozoroval,“ tvrdil. Detenční ústav, kam má Schneider po odpykání trestu ve věznici zamířit, chrání veřejnost před pachateli s nebezpečnými poruchami. Zabezpečením se podobá věznici, takže oproti psychiatrickým léčebnám je riziko útěku chovanců minimální. Vnitřní režim ústavu ale zahrnuje léčbu a terapii a připomíná spíše zdravotnické zařízení. Jak dlouhý čas Schneider v zabezpečovací detenci stráví, bude záležet na názorech odborníků - ti každoročně přezkoumají, zda je jeho další zadržování nezbytné. O mužově případném propuštění by pak rozhodl soud.

Vydáno pod