Primátorem Ústí nad Labem nejspíše bude Vít Mandík

Ústí nad Labem - V čele Ústí nad Labem nejspíše stane Vít Mandík z ČSSD. Informaci, kterou dnes přinesl server Aktuálně.cz, potvrdil předseda ústecké ČSSD Arno Fišera. Dodal, že ekonom Mandík (41), který kandidoval ve volbách ze sedmého místa, jednoznačně vyhrál při hlasování mezi zastupiteli ČSSD. Sociální demokraté jsou nejsilnější stranou ústeckého zastupitelstva. Budou mít i dva posty náměstků, ODS jednoho.

Dohoda mezi koalicí, kterou kromě ČSSD a ODS tvoří ještě Sdružení zdraví sportu prosperity, se týká i rozdělení postů na čtyřech obvodních radnicích. Dva starosty na nich budou mít občanští demokraté, po jednom pak zbývající strany.

Fišera řekl, že koaliční dohoda má 13 základních bodů. Nová koalice podle něho chce posílit pravomoci městských obvodů, které se mají starat o pořádek a bezpečnost v městských čtvrtích. Jednou z priorit je obnova vozového parku MHD. Dodal, že město také bude muset výrazně šetřit.

Sociální demokraté mají v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů, ODS o dva méně. Po pěti mandátech mají komunisté, TOP 09 a Sdružení zdraví sportu prosperity. Dva zastupitelé budou za hnutí Severočeši.cz.