Komplikovaná jednání na Praze 11 nakonec končí velkou koalicí

Praha – V Praze 11 bude i nadále vládnout velká koalice občanských a sociálních demokratů, která bude spolupracovat i s Pražany za svá práva. Starostou se opět stane Dalibor Mlejnský (ODS) a koalice bude mít v zastupitelstvu jen těsnou většinu jednoho hlasu. Rada městské části bude mít osm členů, z toho pět jich bude placených. ODS kromě postu starosty získá dva zástupce starosty, ČSSD obsadí místa dvou místostarostů. Pražané za svá práva dostanou uvolněný post šéfa výboru pro privatizaci.

Součástí koalice bude i hnutí Pražané za svá práva, jejich zakladatelé přitom na celopražské úrovni dlouhodobě kritizovali ODS za styl vládnutí. Ohrazovali se také proti některým krokům končícího radního Jiřího Janečka. Podle Janečka se ale strany shodly na volebním programu, obě totiž chtějí privatizaci bytového fondu. Sám Janeček, který v minulém volebním období zastával post poslance, radního hlavního města i jedenácté městské části, už v radě nebude. Obsadí ale post šéfa výboru pro územní rozvoj a životní prostředí.

Volby i následné vyjednávání poznamenala v této městské části kauza údajného sledování politiků bezpečnostní agenturou i ostré spory mezi dosud vládnoucí ODS a politiky z Hnutí pro Prahu 11 a TOP 09. Ti nakonec s odkazem na vyhrocenou předvolební kampaň odmítli s občanskými demokraty jednat o jakékoliv spolupráci. Rozhodující silou se tak stala sociální demokracie. Spolupráci jí nabídly Hnutí pro Prahu 11 a TOP 09. Pokud by ČSSD souhlasila s touto koalicí, jejich volební lídr Ladislav Kárský by se stal starostou. 

Reportáž Tezezy Baldové (zdroj: ČT24)

Starostou Sokolova byl dnes na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva zvolen Zdeněk Berka (ČSSD). Spolupracovat bude se dvěma místostarosty z ODS, Karlem Jakobcem a Pavlem Čáslavou. V devítičlenné radě má vítězná ČSSD pět křesel, ODS čtyři křesel.

Teplickým primátorem zůstává Jaroslav Kubera (ODS), který město vede už od roku 1994. Na své první schůzi o tom dnes rozhodlo teplické zastupitelstvo, které zároveň zvolilo náměstkem primátora třiatřicetiletého Hynka Hanzu.

Vydáno pod