Na Hodonínsku čekají cyklisty kontroly na alkohol

Hodonín - S přísnými kontrolami dopravních policistů zaměřenými na alkohol musejí v nadcházejících dvou týdnech počítat cyklisté na Hodonínsku. Kontroly jsou reakcí na přibývající počet dopravních nehod a úrazů, které si opilí cyklisté způsobili sami. Jen v sobotu se v regionu staly dvě vážné kolize, uvedl mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

První nehoda se stala ve Vracově. Sedmdesátiletý muž při sjíždění z cyklostezky směrem na obec Vlkoš nedal na silnici přednost Opelu Astra a vjel před něj. Byl pak stržen na silnici a musel být převezen do nemocnice. Ukázalo se, že v době kolize měl v krvi dvě promile alkoholu.

O tři hodiny později se stala nehoda v Moravském Písku. Dvaadvacetiletý cyklista na neosvětleném kole a bez ochranné přilby nezvládl objíždění zaparkovaného auta, spadl na zem a těžce se zranil. V krvi měl 2,8 promile alkoholu.

Podle statistik hodonínské policie se letos v okrese stalo 61 nehod s účastí cyklisty, což je téměř o třetinu více než ve stejném období loni. Celkem 38 kolizí zavinili cyklisté, což je ve srovnání s minulým rokem o 20 takových střetů více. Na nepříznivém trendu se v řadě případů podílí alkohol.