Spojené státy se mají stát velmocí rychlovlaků

Washington - Americká železniční společnost Amtrak chce do modernizace trati mezi Bostonem a Washingtonem, která přepraví třetinu všech cestujících, v příštích 30 letech investovat téměř 120 miliard dolarů. Podle CNN má jít o největší inženýrský projekt ve Spojených státech od výstavby 75 tisíc kilometrů dlouhé dálniční sítě. Spojené státy už vyčlenily i na stavbu vysokorychlostních kolejí 10,5 miliardy dolarů.

Americký vysokorychlostní vlak Acela provozovaný národní železniční společností Amtrak dokáže jet i 240 km/h, ale kvůli špatné infrastruktuře jezdí v průměru o sto kilometrů za hodinu pomaleji. Spravit to má přes 100 miliard dolarů.

Jednotky rychlovlaku Acela Express jsou nasazovány na tzv. Severovýchodním koridoru (Northeast Corridor), tj. mezi městy Washington, D.C. a Boston. Jsou vyráběny ve spolupráci kanadské společnosti Bombardier Inc. a francouzské Alstom.

zdroj: wikipedia.org

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

„Jde o velice dlouhodobý projekt, který se bude stavět minimálně 25 let, takže na rok to vychází jen na pět miliard. A když se podíváme na hrubý domácí produkt regionu, který se pohybuje kolem 3 bilionů dolarů ročně, tak 120 miliard je jen malý zlomek,“ uvedl viceprezident oddělení vysokorychlostní dráhy společnosti Amtrak Al Engel.

Amtrak je americká státní železniční společnost provozující osobní dopravu. Oficiální název společnosti je The National Railroad Passenger Corporation.

zdroj: wikipedia.org

Amerika by se měla díky modernizaci tratí postavit po bok Francie, Japonska nebo Číny, která má největší vysokorychlostní síť na světě a je také jednou ze zemí, odkud amerika zvažuje nakoupit nové vlaky.

„Čína, kde služba začala teprve před dvěma lety, by mohla mít více vysokorychlostních tras než jakákoliv jiná země za pouhých pět let,“ uvedl (hybrid.cz) před časem americký prezident Barack Obama.

Celkem se v současnosti pracuje v USA na 54 projektech, přitom americké ministerstvo dopravy už obdrželo přes 130 žádostí, na které ale nejsou peníze. Největším problémem proto bude v projektu Amtraku podle CNN sehnat peníze.

Vydáno pod