Klaus zkritizoval neprůhlednost armádních zakázek

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na tradičním velitelském shromáždění české armády v Praze konstatoval, že armádu poškozuje zpochybňování všech vojenských zakázek. Mnohé z nich podle něho vyvolávají otázku, zda jsou racionální. K očistě ministerstva obrany vyzval i premiér Petr Nečas, podle kterého musí Vondra přistoupit k razantní reformě rezortu.

Klaus na shromáždění dále uvedl, že nový ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) by měl dostat šanci radikálně restrukturalizovat a zeštíhlit aparát ministerstva. Potřebné rozpočtové škrty by se podle vrchního velitele armády měly uskutečnit hlavně na ministerstvu, nikoli v armádě jako takové. Klaus vojákům na závěr popřál, aby se jim v příštím roce dařilo, ačkoli armáda bude muset stejně jako ostatní resorty šetřit.

Nečas: Černou skvrnou je ministerstvo obrany

Podle Nečase kazí pověst armádě, která se těší důvěře veřejnosti, právě ministerstvo obrany. Policie nyní vyšetřuje kauzu údajné korupce náměstka ministra financí a někdejšího ministra obrany Martina Bartáka v armádním obchodě s Tatrou. Nový ministr Vondra má Nečasovu důvěru a podporu v chystaných „absolutně nezbytných“ změnách: „Máte ministra, který bojuje a dýchá za armádu, kterému o armádu jde,“ zdůraznil. Téměř stovku přítomných velitelů pak požádal, aby ho společně se svými podřízenými podpořili a v jeho snaze mu pomohli.

Nečas připomenul, že armáda nyní připravuje scénář dalšího rozvoje, takzvanou Bílou knihu. Koncepce by podle něj měla být přijatelná napříč politickým spektrem a měla by být racionální. „Za tu dobu, co mám možnost spolupracovat s vojáky, málokde jsem měl čest setkat se s tak tvrdě pracující složkou veřejného sektoru,“ uvedl. Nejcennější, co armáda má, jsou podle Nečase profesionálně pracující lidé. Armáda na tom není špatně, bohužel jí kazí pověst ministerstvo obrany, řekl. Vondra má podle něho situaci napravit.

Vojáci musejí chápat snižování šarží „politicky“

Ministr obrany Alexandr Vondra spolu s Nečasem poté požádali armádní velitele, aby svým podřízeným vysvětlovali nutnost snížení hodností u vojska i pokles tarifních mezd. Nové hodnosti začnou v armádě platit od počátku ledna, od stejného data se také ve státní správě o desetinu snižují tarifní složky mzdy.

Podle Vondry není změna v hodnostech, která postihne více než polovinu vojáků, jejich degradací. „Chápu, že jde o bolestivý krok, je to však krok nezbytný,“ zdůraznil ministr. Podle něj je tak napravována chyba vzniklá po zahájení profesionalizace české armády, která vedla „ke vzniku armády bez mužstva“. Armáda podle něj bude mít po této změně a dalších opatřeních tvar silné pyramidy, nikoliv přestárlého stromu.