Oulický natahuje prsty možná i do úřadu pro rozdělování dotací

Ústí nad Labem – Někteří politici z Ústecka volají po prověrce hospodaření Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, přes který na sever Čech tečou evropské dotace. Nelíbí se jim totiž, že státní instituce platí desítky milionů korun soukromé firmě Energetické a dopravní stavby, kterou spoluvlastní podnikatel a člen ODS Patrik Oulický - označovaný za tamního kmotra. Donedávna přitom instituci stačilo nepoměrně levnější sídlo.

Nová administrativní budova v centru Ústí nad Labem láká nájemce. Úřad regionální rady si vloni pronajal hned dvě patra budovy. Do roku 2015 za ně ročně zaplatí přes 10 miliónů korun. „Úřad regionální rady platí 3 500 korun za metr čtvereční ročně včetně služeb, pronajato přitom má přes 3 tisíce metrů čtverečních,“ řekl ČT Vojtěch Krump z tiskového odboru úřadu.

Kdo stojí za Energetickými a dopravními stavbami, které budovu vlastní, prý úřad neprověřoval. Podle zjištění České televize to jsou ale vlivní členové severočeské ODS Patrik Oulický, Daniel Ježek a bývalý senátor Alexandr Novák. Právě kontroverzní podnikatel Oulický je přitom podle ministra dopravy Víta Bárty také hlavním aktérem kauzy kolem ovlivňování zakázek na Ředitelství silnic a dálnic. Zároveň se o něm hovoří jako o jednom z ústeckých kmotrů. Oulický to ale popírá s tím, že v ředitelství nikoho nezná. Kvůli obvinění už padla i trestní oznámení.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Jaroslav Doubrava, senátor a zastupitel Ústeckého kraje:

„Mně to připadá jako bratrstvo kočičí pacičky, které si přihrává zprava doleva a zleva doprava prostředky.“

Regionální rada, ale nevidí žádný důvod, proč by měla zjišťovat, kdo stojí za společností, od které si pronajala sídlo. „Nemáme žádný právní důvod ani možnost to zjišťovat,“ zdůraznil Krump. Zastupitelům Ústeckého kraje se to ale nezdá. „Já osobně to považuju za náhodu, jako že se Česká republika potká s kometou, to je prostě obdobná záležitost,“ míní poslanec a zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Do loňska se rada vystačila s výrazně levnějším sídlem

A tak se objevují pochyby o tom, jestli úřad regionální rady pod tlakem kmotrů na pronájmu náhodou nepřeplatil. Ještě do loňska mu stačilo třetinové sídlo za 4 miliony ročně. Instituce se ale brání: třikrát větší plochu potřebuje kvůli archivu. Tam ale úředníci odmítli Českou televizi pustit. „Úřad regionální rady potřeboval pro zajištění své činnosti odpovídající prostory a zázemí,“ zdůraznil Krump. Než si instituce prostory pronajala, oslovila podle svého vyjádření čtyři společnosti. Nabídka Energetických a dopravních staveb byla údajně nejnižší.

Někteří politici teď přesto volají po tom, aby hospodaření úřadu regionální rady prověřily nadřízené orgány. „Samozřejmě touto cestou budu chtít jít, tady je dokonce naše povinnost konat,“ upozornil Doubrava. Úřad, který rozhoduje o rozdělení skoro dvaceti miliard z evropských fondů, už loni kontrolovalo ministerstvo financí. Jeho vedení tehdy slíbilo, že nedostatky odstraní.