Štěch vyzval lékaře k dohodě, Šťastný je vyhnal ze sálu

Praha – Předseda Senátu Milan Štěch dnes apeloval na ministerstvo zdravotnictví a zástupce nemocničních lékařů, kteří podali výpovědi, aby do konce února nalezli kompromis k řešení stávající situace. Řešit je nutno podle Štěcha požadavky lékařů, nikoli důsledky jejich ohlášených odchodů, zaznělo ze Štěchových úst na semináři, který si klade za cíl přivést obě strany ke společnému jednacímu stolu. Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek nabídl ve svém vystoupení ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) ruku ke společnému řešení situace s odchody tisíců lékařů z nemocnic. Nejlevnější je podle Kubka vyhovět jim. Nabídku zopakoval i předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel. Předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) přiměl svou kritikou lékařských odborů i vedení ČLK iniciátory akce Děkujeme, odcházíme k odchodu ze semináře. Šťastný na semináři označil odborový klub za „kolektivistickou organizaci levicového typu“.

Přítomní ocenili obě nabídky potleskem, Heger netleskal. Když ale posléze dostal slovo, uvedl, že ministerstvo je pro jednání připraveno. „Posílali jsme nabídky, nebyly vyslyšeny bez předběžných požadavků,“ řekl Kubek. Heger by měl podle něj využít nespokojenosti lékařů k prosazení reformy. Nepomohou mu prý farmaceutické firmy či zdravotní pojišťovny, které jsou s neprůhledným systémem plným korupce spokojeny. „Nejlevnější řešení, ekonomické i politické, je lékařům vyhovět a získat je na svoji stranu. Bez dohody s lékaři nelze zajistit po 1. březnu ani akutní péči,“ prohlásil Kubek.

Engel doplnil, že požadavky zveřejnili odboráři před devíti měsíci, nikdo z politiků si jich prý nevšímal. „Toto je akce nešťastných lidí, kteří jsou frustrováni svou situací. Jsem přesvědčen, že podání výpovědi byl správný krok,“ řekl a ocenil, že dnes se odboráři poprvé společně mohli sejít s politiky na oficiální půdě. „Jsme pro reformu a nabízíme spolupráci a vstřícnost při prosazování reformních kroků,“ uvedl Engel. Na oplátku očekává jednání o požadavcích nespokojených lékařů. „Nemůžeme přijmout myšlenku, že se spravedlivého odměňování dočkáme, až bude reforma hotová,“ dodal a vyzval úředníky, aby přestali vymýšlet krizové scénáře a požadavky lékařů pochopili.

Ministr Heger (TOP 09) je připraven hovořit s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o zárukách, které by dala vláda ve svém usnesení nespokojeným nemocničním lékařům, pokud jim nestačí slovo ministra. Prohlásil rovněž, že pokud lékaři považují změnu na postu ministra za řešení problémů, z vedení resortu odstoupí. „Dělat ministra odcházejícím lékařům není slast,“ řekl.

„Vím, že společnost obecně trpí nedůvěrou. Těžko mohu přinést lékařům peníze v pytli,“ řekl ministr s tím, že zatím může lékařům jen slíbit, že příští rok už jim platy stoupnou. Podotkl, že jako ředitel královéhradecké nemocnice měl u svých lékařů dobré jméno, takže většina by jeho slibům věřila. Odcházejícím lékařům ale jeho slova nestačí. „Místo slibu ministra by mohlo být usnesení vlády, budu o tom mluvit s premiérem, co lze udělat,“ slíbil Heger.

Řešení vidí v tom, že lékaři výpovědi stáhnou. Připomněl, že když dával odborářům nabídky k jednání, vždy jen slyšel, že bez splnění požadavku na navýšení platů „za nimi ani nemá chodit“. Připomněl, že za půl roku ve vedení resortu již nějakou práci odvedl, takže může mít dobré svědomí. Heger varoval, že akce odborů může skončit nejen pádem ministra, ale pádem celé vlády. Pak by peníze dostali v havarijní situaci od jiné vlády, připravené a dlouho očekávané reformy by se ale zpomalily.

Šťastný přiměl lékaře k exodu ze semináře

Vedení ČLK dostalo podle občanského demokrata Borise Šťastného tuto stavovskou komoru na scestí, neboť ji přeměnilo v nátlakovou organizaci současné opozice. Zhruba polovina účastníků semináře na jeho slova reagovala protestním opuštěním jinak zcela zaplněného jednacího sálu Senátu. Šťastný byl kromě ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) jediným pozvaným řečníkem z řad vládní koalice. Také on sice uznal nedostatečnost finančního ohodnocení lékařů, cesta k jeho zlepšení však podle něj vede přes reformu zdravotnictví, ne přes nátlakové a populistické akce typu výzvy Děkujeme, odcházíme, kterým žádná vláda nemůže ustoupit. Končící lékaři podle něj podáváním hromadných výpovědí ukázali, že nevěří sami sobě a svým dovednostem uplatnit se sami. Podle Šťastného je to projev krize osobní odpovědnosti za vlastní život.