Policisté se brání, vraždě Malhockých prý nemohli předejít

České Budějovice – Tři policisté, kteří dnes stanuli před soudem kvůli nedbalosti v případu vraždy českobudějovického hudebníka a jeho manželky, tvrdí, že nepochybili. Podle obžaloby ale nepostupovali správně, když jim rodiče oznámili, že jim syn vyhrožuje smrtí. Syn pak loni v únoru zavraždil svou matku a jejího manžela. Policistům hrozí trest na jeden rok nebo zákaz činnosti. Zatím jsou postaveni mimo službu. Pachatel nebyl jako psychicky nemocný za svůj čin odsouzen.

Psychicky narušený Jan Heidinger svým rodičům vyhrožoval smrtí téměř půl roku. Během této doby požádal manželský pár celkem třikrát o pomoc policii, naposledy to stačili udělat jen dvě hodiny před svou smrtí. Policie dokonce měla v rukou posudek potvrzující, že má co do činění s nebezpečným člověkem. Přesto nic zásadního neudělala a rodinu před útočníkem nechránila.

Na postup policistů si stěžovali pozůstalí. Prověrka oddělení vnitřní kontroly jihočeské policie pak dokázala, že se vraždě skutečně dalo zabránit. Policistům hrozí za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti rok vězení nebo kázeňské tresty. Ty už dostalo pět jejich kolegů. Připuštění faktu, že trestnému činu bylo možné aktivnějším přístupem zabránit, je ale v České republice zatím výjimečné. Policie v minulosti oficiálně uznala chybu v kauze manželů Stodolových.

Jaroslava Krybusová, obhájkyně:

„I nedbalostní zavinění má určitá pravidla a já je zatím na straně svého klienta nevidím, ale znovu zdůrazňuji, já rozhodnutí soudu nepředjímám.“

Soud nařídil Heidingerovi ochranné ústavní léčení

Heidinger nebyl za vraždu souzen. Podle znalců trpěl v době činu paranoidní schizofrenií a při výslechu si ani nedokázal vybavit, co se přesně stalo. Českobudějovický krajský soud loni v srpnu nařídil ochranné ústavní léčení. To by měl podstupovat v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Lékaři by po dvou letech léčby měli posoudit Heidingerův zdravotní stav. Pokud by to uznali za vhodné, mohli by pak rozhodnout i o změně na ambulantní léčbu.