Policie obvinila pět osob z Žatce, pěstovaly marihuanu

Žatec - Policie v úterý odhalila v centru Žatce pěstírnu marihuany, zajistila tam 1 721 rostlin marihuany a několik kilogramů sušených rostlin. Hodnotu zajištěných drog dosud kriminalisté nestanovili, přibližně se pohybuje v řádu milionů korun. Policie zadržela šest podezřelých Čechů, čtyři muže a dvě ženy ve věku od 20 do 38 let. Pět z nich obvinila, hrozí jim od osmi do dvanácti let vězení.

Původní informace, která vedla kriminalisty k pěstitelům, bylo podezření na přechovávání dětské pornografie. Nakonec ale policisté zjistili, že podezřelí podnikatelé pěstují marihuanu. Na stopu je přivedly nejen velké odběry elektrické energie v domě, ale i to, že podezřelí měli hodně peněz. Podle policie si obvinění počínali velmi obezřetně a profesionálně. Ani jeden z nich nebyl v minulosti trestně stíhán. Jeden ze zadržených je podle policie profesionální zahradník. Napojení dalších lidí na skupinu policie prověřuje.

Během úterního odpoledne policisté udělali celkem sedm domovních prohlídek, při nichž zajistili kromě marihuany i přibližně milion korun v hotovosti a další věci pořízené za peníze z trestné činnosti: nemovitost v hodnotě přes tři miliony korun a vůz značky BMW. Našli i DVD s návodem, jak pěstovat marihuanu. Dům měl zabedněná okna, byl nepřístupný a působil nenápadně. Podle kriminalistů v něm však pachatelé používali velice moderní vybavení v hodnotě přibližně milionu korun.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Andrea Zoulová, mluvčí pražské policie:

„Celý případ je výjimečný zejména moderní technologií, která byla použita k pěstování těchto rostlin. Jen vybavení pěstírny odhadují odborníci na 1 milion korun.“

Na zadržení podnikatelů se podílelo přes sto policistů z krajů i hlavního města. Právě tady totiž přes překupníky obvinění marihuanu prodávali.