Do křesla po Jiřím Dienstbierovi může usednout jeho syn

Praha – Do doplňovacích senátních voleb na Kladensku půjde podle očekávání za sociální demokracii Jiří Dienstbier mladší, syn zesnulého senátora Jiřího Dienstbiera. Rozhodl o tom dnes výkonný výbor středočeských sociálních demokratů. Členové výboru rozhodovali mezi pěti jmény, favorizovaný Dienstbier měl také podporu celostátního vedení ČSSD. V tajné volbě získal 14 hlasů, tedy od dva více než k nominaci potřeboval. Devět hlasů ho nepodpořilo.

Dienstbier má podporu stoupenců obou kandidátů na budoucího předsedu ČSSD, úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky i jihomoravského hejtmana Michala Haška. Všichni vesměs vyzvedávají jeho morální kredit, který si jako lídr pražských sociálních demokratů při volbách do zastupitelstva a jako kandidát na primátora získal svým odporem proti koalici ODS a ČSSD na pražské radnici. Dienstbier se dovolával slibu voličům, který nehodlá porušit.

Jiří Dienstbier:

„Jde o symbolický 41. mandát, který nám může přinést zpátky většinu v Senátu. Chceme ji využívat k předkládání alternativ k asociální vládní politice, k její snaze odstraňovat sociální stát, privatizovat veřejné služby jako třeba důchodový systém nebo zdravotnictví.“

Úmrtím senátora Dienstbiera ztratila ČSSD v horní komoře nadpoloviční většinu 41 z 81 hlasů. Nyní má 40 senátorů a cílem sociální demokracie je většinu obnovit. První kolo voleb se uskuteční 18. a 19. března.

Dienstbier mladší se utká například s kladenským primátorem Danem Jiránkem z ODS a starostou Kmetiněvsi Luďkem Kvapilem za TOP 09 a Starostové. Politické seskupení Lepší Kladno vyšle do souboje stomatologa Karla Protivu, Česká pirátská strana svého místopředsedu Ivo Vašíčka a KSČM uvažuje o starostovi Drnku Zdeňkovi Levém. Zájem kandidovat mají i bývalý majitel kladenských oceláren Vladimír Stehlík a někdejší europoslankyně Jana Bobošíková.

Vydáno pod