Lessy: Z Česka udělám nejbezpečnější místo v Evropě

Praha – Nový policejní prezident Petr Lessy dnes večer představil poslancům výboru pro obranu a bezpečnost své plány na vedení policie. Z České republiky chce podle svých slov udělat nejbezpečnější místo ve Evropě. Nebude to ale mít lehké, jedním z jeho nejdůležitější úkolů pro další dva roky bude i přes škrty udržet samotné fungování police na dnešní úrovni. Ministr vnitra Radek John zároveň poslancům z výboru řekl, že kdyby policejního prezidenta vybíral pouze on sám, nevybral by si Lessyho, ale svého náměstka Viktora Čecha.

Lessy dnes před poslanci zopakoval svá předchozí vyjádření, že chce policii apolitickou, hodlá zabránit i únikům informací z policejních spisů a policii chce celkově stabilizovat. Zlepšit by se podle něj měla i týmová spolupráce mezi jednotlivými veliteli a komunikace s občany, krajskými ředitelstvími a regionálními útvary. Kvůli spolupráci policie a státních zástupců se plánuje sejít s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Lessy: Policejní prezident by měl být ve funkci maximálně 4 roky

Telefonát Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Vedení policie by podle Lessyho mělo například definovat i standardy služby policie. Policisté by tak podobně jako záchranáři mohli mít třeba stanoveny dojezdové časy. V plánu má také přezkoumat, jaké měly klíčové změny, kterými policie v poslední době prošla, dopad na její výkonnost a funkčnost. Například v souvislosti s nedávnou transformací cizinecké policie chce analyzovat rizika, která tato změna přinesla.

Policejní prezident by podle něho měl být ve funkci maximálně čtyři roky, aby „neztratil vnímání a neuzavřel se do mikrosvěta policejního prezidenta“. Od ministra vnitra Radka Johna dostal nový Lessy hned na počátku zadání, aby se zaměřil především na boj s korupcí a řešení závažné hospodářské kriminality. Na dnešní schůzi s poslanci ale nepadla o těchto slovech ani zmínka.

Petr Lessy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod