Ministerstvo bude apelovat na nemocnice, ať berou lékaře zpět

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger a Lékařský odborový klub (LOK) se po týdnu opět vrátili k jednacímu stolu. Ani dnes se ale nedohodli, o kolik se mají doktorům zvednout platy. Odboráři trvají na rozmezí od osmi do 12 tisíc korun měsíčně. Ministerstvo zase stojí za svým původním návrhem, který se pohybuje v částkách od pěti do osmi tisíc. Obě strany se ale posunuly v tom, že by se částky dělily mezi nemocnice podle počtu lékařů. Ministr se také s odboráři shodl na přípravě dohody, kterou by měli společně projednat v pondělí. Resort navíc slíbil vydat prohlášení, aby se ředitelé nemocnic snažili brát lékaře zpět.

„Probrali jsme všechny možnosti, o kterých se mluvilo již při minulých setkáních. Celá řada bodů, které se dříve z obou stran nabízely, byla více méně odsouhlasena,“ řekl na úvod tiskové konference Heger. S odbory se domluvil na přípravě dohody, kterou projednají v pondělí. Platová část ale zůstala opět nerozřešená.

Milan Kubek:

„Jedinou cestou, jak zajistit bezpečnou lékařskou péči od 1. března, je dohoda s lékaři. Všechna ostatní nouzová řešení jsou nebezpečná a extrémně drahá.“

Ministerstvo zároveň slíbilo vydat prohlášení pro ředitele nemocnic. V rámci zachování klidu na pracovištích by se měli snažit, aby lékařů, kteří stáhnou výpovědi, bylo přijato zpět co nejvíc. Součástí dohody by pak měla být i záruka ze strany ministerstva, že všichni ředitelé nemocnic budou respektovat minimální přidání v rámci tarifní tabulky. „Budeme prosazovat, aby tarifní tabulka prošla vládou, ale jsme vázaní částkou do osmi tisíc na lékaře,“ upozornil Heger. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který se dnešní schůzky také zúčastnil, potvrdil, že tabulka by mohla být hotová do konce února.

„Jsem rád, že se podařilo vrátit k jednacímu stolu a že ten velmi krátký čas, který zbývá do potřebného vyřešení tohoto problému, naplníme jednáním,“ uvedl předseda LOK Martin Engel. Zahájení dalších jednání uvítal i předseda České lékařské komory Milan Kubek.

O kolik by si lékaři polepšili změnou úhradové vyhlášky:

  • 11. a 12. platové třídy: 5 000 korun
  • 13. platová třída: 6 500 korun
  • 14. a 15. platové třídy: 8 000 korun

Zdravotnické odbory ve čtvrtek souhlasily, aby dvě miliardy dostali jen lékaři. Kubek proto dnes Odborovému svazu zdravotnictví a sociální péče poděkoval za konstruktivní přístup, který přispěl k tomu, že se jednání odblokovala: „Děkuji představitelům zdravotních sester, kteří pochopili, že v dané chvíli je třeba stabilizovat lékaře a že jejich odchod by znamenal ztrátu zaměstnání i pro zdravotní sestry.“ Bude se proto podle svých slov snažit, aby od příštího roku dostali přidáno všichni zdravotníci. Česká asociace sester nicméně dál trvá na tom, že navýšení by se měly sestry dočkat už letos.