Odchod lékařů nahrává soukromým nemocnicím

Praha - Hrozící krize s výpověďmi lékařů hraje do karet soukromým nemocnicím. Nabízejí, že převezmou zařízení, která po odchodu doktorů omezí péči nebo úplně zavřou, a podobně jako armáda jsou připravené postarat se o akutní pacienty. Prodělat prý nemohou. Soukromé nemocnice mají patnáct procent všech nemocničních lůžek v Česku a v souhrnu nabízejí péči ve většině lékařských oborů. Peníze dostávají z veřejného zdravotního pojištění. V Česku jich je celkem sedmdesát.

Soukromí vlastníci zdejších nemocnic chtějí využít hrozící krize ve veřejném zdravotnictví k tomu, aby rozšířili svůj byznys. Zájem má nejen největší soukromý řetězec Agel podnikatele Tomáše Chrenka, ale i majitelé menších nemocnic. „Zájem o některé nemocnice samozřejmě od nás je. Pokud se něco nezmění, tak to nemocnice neustojí a budou to muset řešit,“ řekl Sotirios Zavalianis, majitel nemocnic v Berouně a Hořovicích. „V případě, že by nás kraj oslovil s nabídkou možnosti pronájmu nemocnice nebo prodeje, určitě bychom takovou nabídku zvažovali,“ prohlásila Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel.

Vlastník nemocnice v Mariánských Lázních a onkologického centra Na Pleši Roman Šmucler by pak rád získal krajskou nemocnici v Chebu. „Dali jsme jeden návrh, co se týče sloučení nemocnic Mariánské Lázně a Cheb, které byly součástí jedné nemocnice a dohromady bychom je dokázali racionalizovat,“ konstatoval Šmucler.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Hejtmani o zájmu soukromých investorů vědí. Třeba David Rath tvrdí, že ve středních Čechách sice žádná z nemocnic na prodej není, ale připouští, že v některých krajích by mohl případný odchod tisíců doktorů privatizaci nemocnic spustit.

David Rath, středočeský hejtman:

„Řada krajských reprezentací dneska váhá, jak to dál řešit v situaci, kdy neví, jestli dokáží zajistit zdravotní péči. Zvlášť velké řetězce mají zájem a jsou schopné dávat krajům velkorysé nabídky.“

Majitelé soukromých nemocnic vycítili šanci si přivydělat. Už dnes krajům nabízejí: pokud nebudete kvůli odchodům lékařů schopni zajistit zdravotní péči, rádi část vašich pacientů převezmeme. Na rozdíl od krajských nebo státních nemocnic totiž ze soukromých zařízení dalo výpověď jen několik málo doktorů. Soukromníci tak mají jak zdravotníky, tak volná lůžka.

Ministerstvo zdravotnictví s pomocí soukromých nemocnic při zajišťování zdravotní péče počítá. „Rozhodně mohou v některých oblastech zřetelně pomoct odlehčit,“ řekl ministr zdravotnictví Heger. Už dnes je jasné, že soukromé nemocnice mohou na případném odchodu lékařů z krajských a státních nemocnic jen získat. Zdravotní pojišťovny už slíbily, že zaplatí za léčení všech pacientů, které od veřejných nemocnic převezmou.

Odchod českých lékařů
Zdroj: ČT24