Nebezpečná silnice na Hochficht zůstává otevřená

České Budějovice - Extrémně úzká silnice, která spojuje Novou Pec a Zadní Zvonkovou zůstává dále otevřená bez jakýchkoliv změn. A to i přesto, že tam před 14 dny havaroval autobus a došlo k vážnému zranění osmi lidí. I policisté tvrdí, že jde o trasu, která je pro obousměrný provoz absolutně nevhodná. Podle kraje i starostů jde o klíčovou spojnici regionu s rakouským lyžařským střediskem Hochficht. Původně po ní jezdila pouze terénní auta pohraniční stráže a od té doby se neopravovala. Zlepšení situace je ale v nedohlednu, protože rekonstrukci silnice brání ochránci přírody.

Na nebezpečném úseku došlo v lednu i k vážné dopravní nehodě, při které se řidič autobusu snažil na úzké silnici vyhnout protijedoucímu autu. Hlavní vinu za havárii ale kladou starostové z okolí ekologickým aktivistům.

„Nevládní ekologické organizace zablokovaly možnost rozšíření této komunikace,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka (nez.). Důvodem je ochrana vzácných rostlin a živočichů v okolí.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Cesta až do devadesátých let sloužila hlavně pohraničníkům. V posledních letech je z ní ale relativně frekventovaný silniční tah. S otevřením silnice a navazujícího hraničního přechodu dopravní policisté nesouhlasili. Cesta podle nich neodpovídá normám, je velmi úzká a na řadě míst nepřehledná. Už před třemi lety vedoucí dopravní policie Martin Grožaj varoval, že je jen otázkou času, kdy zde dojde k vážné nehodě.

Policie by silnici ráda uzavřela, to se ale nelíbí starostům okolních obcí, které těží z turistického ruchu závislého na této komunikaci. Podle starostů jde o životně důležitou spojku mezi Lipenskem s řadou hotelů a restaurací a příhraničním rakousko-německým lyžařským areálem Hochficht. „Stanovisko policie naprosto chápeme, ale ptáme se, jestli by nebylo jednodušší silnici rozšířit,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Nevládní organizace tento krok dál odmítají. Alternativou je podle starostů lanovka vynášející lyžaře přímo ke sjezdovkám. I ta ale naráží na odpor části ochranářů.