Pokuty budou možná řidiči platit podle výše svých příjmů

Praha - Pokuty za přestupky možná budou platit řidiči podle svých příjmů. Ministerstvo dopravy připravuje změnu zákona a dnes o ní diskutovali odborníci. Nejméně by platili lidé, kteří si měsíčně vydělají maximálně 60 tisíc, naopak nejvíc ti, kteří mají přes 150 tisíc korun. Ministerstvo chce, aby se změny dostaly k projednání do sněmovny nejpozději v polovině letošního roku.

Systém sankcí by se měl změnit zejména u přestupků jako je jízda pod vlivem alkoholu, bez řidičáku anebo výrazné překročení rychlosti, třeba o 40 kilometrů v hodině. Ministerstvo chce sankce rozdělit do tří pásem.

Čím vyšší příjmy řidič má, tím více bude platit. „Byla by to jednání, která podle statistik nehodovosti s sebou nesou řekněme ty nejtragičtější následky, tam vnímáme, že to je důvodné,“ doplnil zástupce ředitel odboru legislativy ministerstva dopravy Martin Vavřina. Pokuty původně plánovalo ministerstvo stanovit i podle ceny nebo výkonu auta. Nakonec ale od záměru upustilo.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Podle provozovatele mosteckého polygonu Jiřího Patery pokud řidič nebude ochoten zaplatit, nebo by to bylo likvidační pro něj, tak by měl mít náhradní práce, anebo ještě lépe naprosto jednoznačně zákaz činnosti.

Pokuty podle příjmů by platili řidiči pouze v případě správního řízení. Blokových pokut se změna netýká. Ministerstvo počítá s tím, že sankce musí být pro řidiče citelná, nikoliv však likvidační. V některých případech by mohla dosahovat až 1/3 měsíčního příjmu. Zatím ale není jasné, jak by úřady zjistili, kolik pokutovaný vydělává.

„Dokazování, kolik bere peněz, výrazným způsobem prodlouží správní řízení, bude potom delší než v trestním řízení, přičemž trest ve správním řízení, by měl následovat co nejdříve, tak aby si to řidič pamatoval,“ řekl předseda Asociace autoškol Ondřej Horázný.

Ministerstvo chce také posílit odpovědnost majitelů aut, aby se už tak jednoduše nemohli vymlouvat na osobu blízkou. Oba návrhy by se do sněmovny mohly dostat v polovině roku.

Policejní hlídka
Zdroj: ČT24