Na sporný úsek D3 je už vydané stavební povolení

České Budějovice - Stavební povolení na problematickou část jihočeské dálnice D3 vydalo ministerstvo dopravy. Možné tak bude stavět mimo pozemek, jehož majitel výstavbu už delší dobu blokuje. Stavební povolení je na část dlouhou 1,2 kilometru v budoucím úseku dálnice Tábor - Soběslav, informoval o tom ředitel jihočeského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Josef Pešl. U Tábora tak na D3 přibude zatáčka, která umožní obejít malý kousek pozemků, který se právě ŘSD nepodařilo vykoupit.

Majitel pozemku vlastní v trase dálnice přes 800 metrů čtverečních, za které žádal peníze i platbu v naturáliích. Po řadě neúspěšných jednání o výkupu ŘSD loni v červnu požádalo o vyvlastnění pozemku. Nakonec však zvolilo jinou variantu, a to vést dálnici okolo těchto pozemků, proto požádalo o pozastavení vyvlastňovacího řízení.

Podle odhadů vyjde výkup pozemků a následný posun trasy na zhruba 12 milionů korun. Termín dokončení úseku dálnice se kvůli této změně nijak neposune. Podle Pešla by motoristé po celém dálničním úseku dlouhém zhruba 25 kilometrů mohli jezdit už v závěru příštího roku. Na jednáních o pozemku byla jasně znát obava z opakování nekonečného příběhu farmářky Havránkové.

S majitelem pozemku panem Bezecným jednalo ŘSD několik let. Vyvlastňovací proces byl už jednou pozastaven, protože na pozemek byla vyhlášena exekuce a nebylo možné s ním manipulovat.

Asi 25 kilometrů dlouhý úsek D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí bude stát 9,5 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Pokračování do Českých Budějovic bude zřejmě platit soukromý investor v rámci projektu PPP.

Místo, kudy měla vést dálnice D3
Zdroj: ČT24