Praha přepracuje tendr na přestavbu čističky, má být jednodušší

Praha – Tendr na přestavbu pražské čističky odpadních vod bude mnohem jednodušší, shodla se na tom komise, která zakázku přepracovávala. Právě kvůli náročným kvalifikačním podmínkách byl tendr kritizován s tím, že je šit na míru předem vybranému uchazeči. Právníci teď zjednodušené požadavky rozpracují a materiál pak dostane na stůl rada hlavního města. Ještě tento týden by pak měly být nové podmínky vyvěšeny v registru veřejných zakázek.

Podle primátorova náměstka Karla Březiny (ČSSD) město mimo jiné sníží ekonomická kritéria na uchazeče tendru. Původní podmínky např. požadovaly, aby firma, která čistírnu postaví a následně bude provozovat, měla roční obrat v řádech miliard korun. Omezí se také požadavky na vybavení, které musí mít firma k dispozici. V původním tendru bylo třeba konkrétně stanoveno, kolik nákladních aut či lodí má mít dodavatel k dispozici. 

Hlavní město si od zjednodušení kvalifikačních podmínek slibuje, že se do tendru přihlásí více uchazečů. Chce se tak vyhnout dřívějšímu podezření, že je tendr vypsán účelově. Primátor Svoboda už dříve uvedl, že přepracování tendru je jediná varianta, kdy Praze nehrozí, že by mohla přijít o evropskou dotaci na tuto stavbu.   

Člen komise Radek Lohýnský (ODS):

„Osobní intervence Zdeňka Tůmy (TOP 09) a pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) jsou podle mne dostatečnou zárukou férovosti a korektnosti upraveného zadání. Věřím, že nové podmínky s těmito dvěma garanty rozptýlí veškeré pochybnosti o této stavbě.“

Komisi pro přepracování tendru na přestavu čističky vedl primátor Svoboda, za koalici v ní seděli ještě primátorův náměstek Karel Březina a také zastupitel Radek Lohynský (ODS). Opozice měla mezi členy Zdeňka Tůmu, Pavla Richtera (oba TOP 09) a Viktora Pázlera (KSČM). Kromě politiků v komisi byli také Jaroslav Pollert z ČVUT, Jiří Wanner z VŠCHT, ředitel Pražské vodohospodářské společnosti Otakar Novotný a Radka Bučilová z ministerstva životního prostředí.   

„Hledali jsme nejmíň špatné řešení ze všech špatných,“ uvedl člen komise
Pavel Richter z opozinční TOP 09. Podle něj by bylo lepší, kdyby Praha vypsala jeden velký tendr na všechny tři etapy přestavby čistírny, který by zahrnoval i likvidaci kalů. Současný tendr se totiž kvůli příslibu dotace z EU vztahuje pouze na jednu etapu, a sice výstavbu nové čistírny. Likvidaci kalů přitom nezahrnuje.

Celková částka na přestavbu čističky určitě překročí deset miliard korun, jenom náklady na starou a novou čističku a na přítokové potrubí se totiž odhadují na 9,2 miliardy, a další miliardy bude stát likvidace kalů – konkrétní cena ale podle magistrátu ještě nejde odhadnout.