V Novém Bydžově chystají na vandasovce bezpečnostní opatření

Nový Bydžov - Radnice v Novém Bydžově na Královéhradecku společně s policií připravuje bezpečnostní opatření na 12. března. Ve městě se totiž mají shromáždit příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a svou účast oznámili i další aktivisté, včetně pravicových i levicových extremistických skupin.

„V tuto chvíli připravujeme společně s policií opatření. Například chceme, aby v sobotu 12. března po městě nebyly volné předměty, kterými by bylo možné házet, například koše, stavební materiál či dlažební kostky,“ řekl starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS). Lidé z Bydžova mají podle něj z informací o setkání obavy, mnozí prý mají strach, že se centrum města promění v bojiště extremistických skupin. Louda uvedl, že na radnici své shromáždění oznámila DSSS, Autonomní nacionalisté a také iniciativa, která chce demonstrovat za poklidné soužití. O dalších uskupeních, která chtějí do Bydžova dorazit, ví starosta pouze z webu.

Královéhradecká policie připravuje adekvátní bezpečnostní opatření. Policisté prověřují veškeré informace související se shromážděním. Mluvčí Ivana Ježková prohlásila, že policie je připravena ochránit bezpečí nejenom účastníků shromáždění, ale i všech občanů.

Na webových stránkách organizace Národní odpor je zveřejněný klip a instrukce pro ty, kteří se do Bydžova chystají: „Lze předpokládat, že policie v den konání shromáždění uzavře a bude kontrolovat všechny přístupové cesty do města. Proto pokud možno do města přijeďte již večer předem nebo v brzkých ranních hodinách. Pohybujte se v malých, vzhledově nenápadných skupinkách.“

Do Bydžova zve v pozvánce na sociální síti například i iniciativa V Ústí (neo)nacisty nechceme!: „Chceme proto směrem ke shromáždění neonacistů aktivně vystoupit a žádáme Vás o podporu a zapojení se do společné iniciativy,“ stojí na webu. Pořadatelé tvrdí, že jejich akce bude striktně nenásilná a otevřená každému, kdo chce aktivně vyjádřit svůj nesouhlasný postoj s pochody (neo)nacistů ulicemi našich měst. K blokádě neonacistického pochodu vyzývá i prohlášení Československé anarchistické federace.

Vydáno pod