Autoklub ČR odmítl Bártovo rozdělení pokut

Praha – Určování výše pokuty za dopravní přestupek podle příjmu řidiče ostře odmítl Autoklub ČR. S plánem na změnu zákona přišel ministr dopravy Vít Bárta. Návrh ale podle Václava Špičky z Autoklubu zakládá nerovnost občanů před zákonem a porušuje tak ústavu. Upozornil také na to, že policie ani státní orgány nemají právo zjišťovat příjem lidí – porušovali by tak daňové tajemství. Výše pokut se podle výše příjmů určuje například ve Finsku nebo Švýcarsku, v obou zemích je ale právní systém odlišný od českého, úřady jsou navíc výkonnější.

Návrh ministerstva dělí řidiče do tří pásem podle hrubého měsíčního příjmu na ty, co vydělávají do 60 tisíc, od 60 tisíc do 150 tisíc a nad 150 tisíc korun. První skupina by v případě schválení návrhu platila stejné pokuty jako nyní, postihy by tak neměly přesáhnout 50 tisíc korun. Druhá a třetí skupina řidičů by platila dvojnásobek, respektive trojnásobek současných pokut. Postihy by tak mohly dosáhnout až 150tisícikorunové výše.

Ministerstvo uvažuje o dvou způsobech, kterými by se dostalo k informacím o příjmech. Podle občanského sdružení Občané za svobodnou a bezpečnou individuální dopravu (OSBID) je nejpravděpodobnější, že by řidič dostal tak vysokou pokutu, jako by vydělával nad 150 000 korun. Pokud by byl jeho příjem nižší, musel by to sám prokázat. Alternativou podle sdružení je, že by správní orgány měly k dispozici informace o příjmu řidičů, případně o výši zaplacené daně.

Autoklub však kromě právních důvodů, proč takový systém nelze v Česku zavést, také upozornil, že návrh míří docela špatným směrem. Žádná pokuta podle něj nezabrání opakování přestupků. „Pokud někdo páchá závažné dopravní přestupky, je třeba mu odebrat řidičské oprávnění. Jakkoli vysoká pokuta není řešením,“ uvedl Václav Špička.