V Praze se bude demonstrovat proti vládním reformám

Praha – Iniciativa ProAlt svolává na sobotu do Prahy demonstraci proti připravovaným vládním reformám. Iniciativa se totiž obává, že změny, které připravuje koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, zhorší životní úroveň většiny obyvatel České republiky. Na demonstraci, která má začít ve 14:00 na náměstí Republiky, by měl vystoupit například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Demonstraci podpoří i nejsilnější opoziční strana - sociální demokracie.

Špičky vládní koalice ve středu potvrdily zvýšení daně z přidané hodnoty u většiny položek, které se dosud nacházejí ve snížené sazbě. Vyšší DPH má pomoci rozjezdu připravované důchodové reformy, která počítá mimo jiné s dobrovolným spořením občanů u penzijních fondů. „Takto pojatá reforma neodpovídá zájmům občanů a státu, naopak je poškozuje. Poslední události na Slovensku, v Maďarsku a Polsku jednoznačně potvrzují, že není únosná ani z hlediska státních financí a je tedy v přímém rozporu s deklarovanou rozpočtovou odpovědností,“ staví se proti reformě ProAlt.

Koalice plánuje také reformu zdravotnictví i sociálního systému a další podle ní nutné změny. Otazník podle iniciativy visí rovněž nad reformou vysokoškolského vzdělávání. Stále je ve hře školné nebo jeho obdoba, zápisné. Podle webových stránek iniciativy má na pražský protest, označovaný jako „srocení davů“, navázat demonstrace „proti antidemokratické vládě a kapitalismu“ svolaná do Ústí nad Labem na sobotu 12. března.

Na demonstraci se sejdou sociální demokraté i odboráři

Na pražskou demonstraci přijde i celá řada předních sociálních demokratů. Informoval o tom místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s tím, že jeho strana podpoří i další demonstrace proti vládní penzijní reformě. „Způsob, kterým se to děje, bez jakékoliv zásadní debaty, je projevem ztráty zásadní společenské, ekonomické odpovědnosti za osud této země,“ řekl na adresu vlády. I parlamentní strana musí nyní podle něj dávat najevo všemi prostředky, že nesouhlasí s podobným způsobem provádění reforem.

Odbory sdružené v ČMKOS daly v únoru najevo, že se v postupu proti reformám, jak je navrhuje vláda, nebrání ani nejradikálnějším akcím. O svých argumentech chtějí přesvědčovat veřejnost vlastní kampaní nazvanou „Otevřete oči“. Pražskou demonstraci podporují i sdružení Alternativa zdola, Akční spolek nezaměstnaných či hnutí Nesehnutí.

Petice proti důchodové reformě

Na protest proti důchodové reformě už hnutí ProAlt iniciovalo také petici adresovanou premiérovi Petru Nečasovi (ODS). V ní požaduje, aby se zastavila reforma vypracovaná Bezděkovou komisí, kterou ProAlt považuje za zaujatou, místo toho požaduje vytvoření orgánu, který bude zpracovávat reformu ve variantních řešeních a za účasti všech zainteresovaných složek. Petiční archy jsou k dispozici na webu iniciativy ProAlt.

Jaroslav Zavadil
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK