Drahý benzín nutí řidiče měnit i styl jízdy

Ostrava - Kvůli rekordně drahému benzínu musí řidiči přemýšlet nejen o tom, kde natankují, ale také o stylu jízdy a údržbě auta, což schvalují i odborníci. Ceny pohonných hmot se už zvedly nejen na dálnicích, ale i u menších čerpacích stanic. Nejdražší benzín je v Česku podle statistik řidičů v Jihomoravském kraji. Motoristé naopak levně natankují u hranic v Polsku.

Nad spotřebou svého auta se tak začíná zamýšlet stále více řidičů a snaží se jezdit úsporně. Spotřebu ale sníží třeba i prázdný kufr, vypnutá klimatizace nebo správně nafouknuté pneumatiky. „Úspornou jízdou, pokud se člověk chová racionálně na silnici, tak může ušetřit patnáct až dvacet procent na spotřebě,“ uvedl redaktor Auto 7 Jan Blažek.

Pro tankování těsně za hranicemi je nejvýhodnější Polsko, kde se průměrná cena benzínu pohybuje pod třiceti korunami. V Rakousku se vyplatí zajet hlouběji do vnitrozemí a v Německu je lepší se vyhnout Bavorsku. I tak se to ale často vyplácí. „V součtu to je pro každého z nás, když najezdíte průměrně 6 500 kilometrů, poměrně vysoká částka,“ uvedl mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Reportáž Pavly Daňkové a Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Vysoké ceny se ale objevují především na benzínkách u hlavních dopravních tahů. Jako je třeba dálnice D1 z Prahy do Brna nebo plzeňská D5. Mimo ně se dá natankovat i pod jednatřicet korun za litr. I tak ale řidiči začínají šetřit.


Vysoké ceny benzínu ale trápí celou Evropu a přicházejí i první opatření. Ve Španělsku například kvůli tomu omezují maximální rychlost.

  • Ceny benzínu za hranicemi autor: ČT24, zdroj: ÚAMK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2374/237336.jpg
  • Ceny benzínu na hlavních tazích v ČR autor: ČT24, zdroj: Českýbenzin.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2374/237335.jpg