Soudy často spory o děti zbytečně protahují

Praha - Případy, ve kterých mají rozhodovat soudy o péči o děti nebo výživné se často dostávají do zbytečného skluzu. Většinou se to děje v případech svobodných rodičů nebo tam, kde už soud o péči dítěte jednou rozhodoval. Procesní nejasnosti a chyby soudců protahují rozhodování o dlouhé měsíce.

Svobodná matka Lucie chtěla po soudkyni v Litoměřicích rozhodnout o výživném, ale jaké bylo překvapení, když soudkyně poslala po čtvrt roce dotaz, zda matka nechce vzít svůj návrh zpět. To Lucii překvapilo, na soudu jí to nikdo nevysvětlil. Dva tisíce korun, o které v průměru u 17měsíční dcery jde, pokryjí všechny potřeby. Okresní soud začal jednat až po 8 měsících. Za tu dobu přišla Lucie nejméně o 16 tisíc korun. Rozhodnuto ale není dodnes.

Mluvčí Okresního soudu v Litoměřicích Jana Márová navíc dotaz soudkyně, jestli si to matka nerozmyslela, ve spise vůbec nenašla.

Čas plynul pomalu i pro jinou soudkyni na Obvodním soudu pro Prahu 5. Otec ji letos v lednu žádal, aby rozhodla o předběžném opatření kvůli návštěvám dětí. Soudkyně na to měla ze zákona 7 dní, ale také nerozhodla.

„Ty důvody, které k tomu vedly, se můžu jenom domnívat, můj názor je takový, že pro každého soudce je příjemnější věc nerozhodnout a zbavit se jí,“ řekl advokát otce Tomáš Pelikán. „Podle převládajícího právního názoru ve lhůtě jednoho týdne se nemusí rozhodnout ve věci samé,“ dodal místopředseda a mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Michal Holub.

S tím ale nesouhlasil Městský soud v Praze. „Proto přijal opatření proti průtahům a Obvodnímu soudu pro Prahu 5 určil závaznou lhůtu k rozhodnutí o předběžném opatření,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Když soudkyně rozhodnout musela, návrh na předběžné opatření zamítla a případ se táhne dál. Do třetice příkladů, kdy v právnických kličkách uvíznou děti, patří i příběh otce z pražských Psár, který nemůže vídat svou dceru. Poslal návrh na Prahu 10 a ta spis poslala na Prahu-východ kvůli místní nepříslušnosti. Jenže Psáry patří pod Prahu-západ. Nakonec se ovšem i Praha-západ usnesla, že ani jí případ místně nepatří.

„Podobné případy by se soudy samozřejmě měly snažit řešit rychle,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. A pokud se to neděje, má každý možnost se v podobných právních tahanicích obrátit přímo na ministerstvo spravedlnosti nebo Ústavní soud.

  • Okresní soud nerozhodnul ani po 8 měsících autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2375/237463.jpg
  • Soudy si posílaly spis o případu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2375/237464.jpg