Ve středních Čechách bylo zrušeno 7,5 procenta spojů

Praha - Méně peněz na autobusovou dopravu ve středních Čechách se dotklo 7,5 procenta spojů. Přesné číslo kraj nemá zatím spočítáno. Některé spoje totiž mohou dopravci provozovat dál i bez dotace. Kraj tímto opatřením ušetří zhruba 120 milionů korun ročně, uvedl hejtman David Rath (ČSSD). První vlna rušení spojů přišla už 1. února, další omezení platí od neděle. Hejtmanství změny vysvětluje krácením peněz od vlády.

Řada starostů s rušením spojů nesouhlasí. Ve Středočeském kraji se podepsalo celkem pod petici Škrtobus hejtmana Ratha, která protestuje proti rušení autobusových spojů, přes 17 000 lidí. Zástupci obcí z Mladoboleslavska a Slánska dokonce zvažují, že kvůli rušení spojů podají na Středočeský kraj žalobu. Podle vedení kraje k tomu ale není žádný zákonný důvod.

Rath dnes uvedl, že podle návrhů od tří desítek dopravců, kteří v regionu zajišťují autobusovou dopravu, to původně vypadalo, že kraj přestane objednávat pětinu spojů. Úředníci pak podle něj museli vše probrat se starosty. „Celková redukce po všech těchto jednáních je 7,5 procenta, byla pozitivně vypořádána většina námětů, připomínek a žádostí starostů jednotlivých obcí,“ tvrdí Rath.

Peticí by se měli zabývat středočeští zastupitelé – pravděpodobně na nejbližším zasedání v pátek 11. března.