Soud definitivně zrušil výsledek voleb v Krupce

Ústí nad Labem - Hlasování v říjnových komunálních volbách v Krupce na Teplicku je podle ústeckého krajského soudu neplatné. Hlasování se tak bude opakovat v celém městě. Podle soudu se zde nakupovaly hlasy voličů, což je závažný delikt narušující soutěž. Proti rozhodnutí soudu není odvolání. V původním verdiktu soud nařídil opakovat volby jen ve třech okrscích, Ústavní soud ale rozsudek zrušil. Krupka je kvůli chybějícímu zastupitelstvu téměř paralyzovaná - nemá rozpočet, nemůže přijímat dotace ani investovat. O novém termínu hlasování rozhodne ministerstvo vnitra. Nařídit ho musí do třiceti dnů od doručení rozsudku.

Soudkyně Dagmar Štullerová dnes v odůvodnění rozsudku řekla, že vyšla z nálezu Ústavního soudu, podle kterého nelze pojímat volby obchodnětržním způsobem. Volby je prý nutné opakovat v celém městě proto, aby voliči nebyli ovlivnění znalostí výsledků v ostatních okrscích. Soud naopak zamítl návrh na zrušení celých voleb, které někteří stěžovatelé navrhovali. To by znamenalo, že by se ve městě musely sestavit nové kandidátky. Voliči tak budou vybírat ze stejných kandidátek jako v říjnu.

Miloslava Bačová, která patřila k deseti kandidátům, kteří si na průběh voleb stěžovali, novinářům řekla, že rozhodnutí soudu vítá. Podle ní by sice bylo lepší, kdyby soud volby zrušil a strany se znovu registrovaly a sestavily nové kandidátky, ale i tak je podle ní dnešní rozhodnutí velký úspěch.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Hlasy za stovku, dovoz až do místnosti

Před soudem vypovídali někteří kandidáti, kteří se po městě účastnili předvolební jízdy na kole. Těm prý nějaký muž nabízel peníze za nákup hlasů. Navíc prý viděli, jak jsou lidé sváženi k volební místnosti na sídlišti Maršov. Redaktorka České televize Tereza Baldová pak vypověděla, že se jí během natáčení reportáže přiznal manželský pár, že za hlas dostal 200 korun.

Majitelé automobilů, které měly svážet voliče, však jakýkoliv organizovaný svoz voličů popřeli. Jeden pouze připustil, že vezl asi tři lidi na prosbu známého, jinak údajně jen popojížděl po městě. Jakékoli organizování popřel i Ondřej Holub, který účastníkům cyklojízdy údajně nabízel hlasy za peníze.

Volby do jedenadvacetičlenného zastupitelstva v Krupce podle původních říjnových výsledků vyhrálo Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů - Šance pro město, které je podezřelé z nakupování hlasů. Získalo 23,2 procenta hlasů a šest mandátů. Jeho lídr, místostarosta Zdeněk Matouš, ale jakékoli uplácení opakovaně odmítl. Druhá ODS, třetí KSČM a čtvrtá ČSSD mají po třech mandátech, Zdravá Krupka dva.

Krajský soud v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24