Češi své jazykové schopnosti zlepšují jen těžko

Praha -  Více než polovina lidí je při studiu cizích jazyků neúspěšná. Vyplynulo to z průzkumu cestovatelského portálu Turistika.cz mezi 1 145 respondenty. Může za to hlavně nedostatek času. Znalosti pak kvůli tomu stagnují, nebo se zhoršují. Průzkum také ukázal, že lidé hledají moderní způsoby, jak se cizí jazyk naučit - například přes internet a nově i přes mobil.

Přes 50 procent dotázaných uvedlo, že jejich znalosti jazyka stagnují, u téměř 14 procent se zhoršují. Většina respondentů uvedla, že jsou samouci, na docházení do kurzů prý totiž nemají čas. „Jazykové kurzy časově šité na míru s využitím moderních technologií, jako je mobilní telefon či počítač, by přivítaly více než tři čtvrtiny dotázaných,“ sdělil ředitel portálu Jiří Pilnáček.

Další problém: Stále větší lenost

Některé jazykové školy už proto vycházejí zaneprázdněným klientům vstříc a nabízejí například e-learning, tedy výuku přes internet, nebo denní zasílání SMS zpráv s novými slovíčky, gramatikou nebo testy. „Lidé jsou stále línější, musíme hledat nové cesty, jak jim ty jazyky narvat do hlavy,“ potvrdil ředitel Evropského vzdělávacího centra Tomáš Morávek.

Proto už se testuje například výuka přes MP3 nahrávky se slovíčky a gramatikou, které si mohou lidé pouštět třeba při cestě do práce nebo čekání ve frontě. V rámci výuky přes internet si mohou také zájemci objednat zasílání emailů s testy a frázemi.

Odborníci z jazykových škol ale upozorňují, že k podobnému stylu výuky je potřeba velká sebekázeň a při učení se jazykům nepomůže ani tak zázračná metoda jako spíš kvalitní lektor, učebnice a především chuť se cizí řeč opravdu naučit.

Podle průzkumu se stále nejvíce Čechů učí angličtinu, poté následuje němčina, ruština, španělština a francouzština. Lektorka Evropského vzdělávacího centra upozornila, že naprostá většina lidí se učí jazyky proto, že je k tomu donutily okolnosti, například potřebují jazyk v práci nebo ve škole.

isifa
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN