Psychika dělá divy – děti jsou více nemocné

Praha – Třicet procent dětí v Česku trpí podle pediatrů nemocemi, které mají původ v jejich psychice. Nedokážou se vyrovnat třeba se stresem v nefungující rodině, a zůstávají tak v začarovaném kruhu. Než se přijde na pravou příčinu choroby, podstupují často zbytečná vyšetření. Rodiče s nimi zase potom nechtějí chodit k psychologovi.

Ne nadarmo se říká, že když je pochroumaná duše, bojuje i tělo. U dětí se tento stav v poslední době objevuje čím dál častěji. Malí pacienti si stěžují na bolesti břicha, hlavy nebo kloubů, mají průjmy, svědí je kůže, škrábe v krku nebo jsou neustále unaveni. Základní testy ale nic chorobného neukážou, problém působí totiž psychika. „Vy řeknete - mám špatný den, ale dítě to neřekne. Špatně se vysvětluje rodičům, že domnělá bolest břicha dítěte je vlastně tím, že není psychicky vyrovnané,“ vysvětlila dětská lékařka Jarmila Seifertová.

Se zdravotním problémem zapříčiněným psychikou dorazí měsíčně do každé ordinace dětského lékaře podle odhadů až deset malých pacientů. Nejčastěji jsou to děti, které jsou v mladším školním věku. „Obvykle je to matka, která si všímá toho dítěte víc, když je nemocné, takže ta nemoc je tam poutem mezi mámou a dítětem,“ podotkla dětská psycholožka Václava Masáková. A výjimkou nejsou ani vysoké nároky ve škole i mimo ni, které na děti rodiče častou kladou.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)