Schwarzenberg pokáral Bělorusy za odsouzení opozičního předáka

Praha - Českou diplomacii znepokojilo odsouzení jednoho z běloruských opozičních vůdců Andreje Sannikava, který v sobotu dostal v Minsku pět let vězení za účast na demonstraci. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uvedl, že tento postup poškozuje ambice Běloruska přiblížit se k Evropské unii.

„Samozřejmě to oddaluje veškeré ambice, které Bělorusko má vůči EU. Na to doplatí běloruští občané,“ řekl dnes novinářům Schwarzenberg. Zároveň znovu vyzval k ukončení represí vůči zástupcům opozice a k respektování lidských práv. Odsouzení bývalého běloruského prezidentského kandidáta stejně jako zprávy o dalších rozsudcích nad zástupci opozice Českou republiku „hluboce znepokojily“.

Aktuální vývoj v Bělorusku kritizoval také Český helsinský výbor, podle kterého se Sannikav u soudu hájil mimořádně statečně. Souhlasí s ním v názoru, že státní moc „s konečnou platností ztratila důvěru vlastního lidu i mezinárodního společenství“. Výbor je nevládní neziskovou organizací pro lidská práva působící od roku 1988 v Československu a od roku 1993 v České republice.

Andrej Sannikav byl odsouzen za účast na prosincovém opozičním shromáždění v Minsku, jehož účastníci protestovali proti znovuzvolení Alexandra Lukašenka prezidentem. Jeho manželka, známá běloruská novinářka Iryna Chalipová dostala dva roky vězení podmíněně. Sannikav jakoukoli vinu popírá.

Evropská unie připravuje další sankce vůči Lukašenkovu režimu. V posledních volbách získal asi 80 procent hlasů, ale podle opozice byly volby zmanipulovány. Sannikavovi bylo napočítáno 2,43 procenta hlasů. V sobotu se stal prvním z Lukašenkových protikandidátů, který byl odsouzen. Stíháni jsou i další čtyři.

ČR se chystá polevit ve vízové povinnosti vůči Moldavsku

Česká republika podporuje zrušení víz pro moldavské občany a v dohledné době by mohl být vízový režim usnadněn, řekl dnes také Schwarzenberg po jednání se svým kolegou z Moldavska Iuiriem Leancou. Český ministr dodal, že Moldavsko bude muset pro zrušení víz splnit nezbytné technické předpoklady. „Bude to nějaký čas trvat, ale nemám pochyby, že v poměrně krátké době Moldavsko dosáhne i usnadnění vízového režimu,“ řekl Schwarzenberg novinářům. Leanca doufá, že EU nebude při posuzování moldavské připravenosti kritéria pro bezvízové cestování na poslední chvíli ještě měnit. „Chceme stejný standard jako pro země západního Balkánu,“ uvedl šéf moldavské diplomacie. Dodal, že jeho země bude muset nejen kvůli vízům posílit mimo jiné právní systém - soudnictví.

Andrej Sannikov u soudu
Zdroj: ČT24